12. oktoober 1998 kell 22:00

Tõusuhoog rauges õhtuks

Kauplemine Tallinna börsil avanes eile ligi 3% reedeõhtusest sulgemistasemest kõrgemal. Päeva jooksul püsis hinnatase enam-vähem hommikustes piirides. Mõnikümmend minutit enne börsi sulgemist läksid aga juhtaktsiad langusse ja tõid ÄP indeksi päeva lõpuks 0,75protsendiga miinusesse, 276,70 punktil.

Kauplemine börsil oli äärmiselt loid. Peamiselt pangaaktsiate toel ulatus börsisüsteemi päevakäive tagasihoidliku 14,77 mln kroonini. Enimkaubeldud oli 4,35 mln krooniga vastnatsionaliseeritud Forekspanga aktsia.

Forekspanga aktsia oligi eile kõige silmapaistvam. Elavas kauplemises rallis aktsia päevaga 27,27% ülespoole ja lõpetas börsi sulgemisel 7,7 kr tasemel. Aktsia kiiret tõusu saab seletada nädalavahetusel toimunud aktsionäride koosolekuga, mis andis selgust panga edasise saatuse osas.

Tõusule lisas kindlasti hoogu ka puhtspekulatiivne ostuhuvi, mis järgnevatel päevadel võib tekitada veidi tugevama müügisurve ja tuua kaasa väikese korrektsiooni. Forekspank avaldas eile ka oma 9 kuu majandustulemused, milles on otsustavalt korraga arvesse võetud kõik võimalikud kuluallikad. Näiteks on nullhinnaga bilansis arvele võetud kõik Vene ja Ukraina väärtpaberiturgudele tehtud investeeringud. Tulevikku vaadates on tegemist positiivse sammuga, samas peavad panga aktsionärid kandma aasta esimese poole 101 mln kroonise kahjumi.

Tööstussektoris paistis eile suurima tõusjana silma Pennu CT aktsia, mille hind kerkis ühe 560 000kroonise tehingu tulemusel 27,27%. Pennu on praegu väikseima turukapitalisatsiooniga ettevõte kogu börsisüsteemis -- 11,2 mln kr. Reedeõhtuse sulgemishinna põhjal oli turukapitalisatsioon vaid 8,8 mln kr. Sellise hinna juures on Pennu kahtlemata äärmiselt isuäratav suutäis ükskõik millisele pikaajalisele investorile. Samas tuleb tõdeda, et Pennu puhul oleks suurema aktsiapaki börsilt kokku ostmine üpris keeruline protsess. Enamusosaluse omandamise börsi vahendusel muudab pea võimatuks ca 50% aktsiate kuulumine ühele isikule.

Hetkel kuum