Taimed säilitavad puhta õhu ja annavad hea tuju

15. oktoober 1998, 00:00

Keskmine bürootöötaja puutub päevast päeva kokku väga paljude õhus lenduvate kahjulike aineosakestega, mida tekitavad näiteks vaibad, koopiamasin, mööbel. Samas on kõik troopilised ja õitsvad toataimed võimsad õhureostuse kõrvaldajad.

Kaasaegsed ehitusmeetodid võimaldavad endast lugupidavatel firmadel ühendada omavahel eri ruumidesse rajatud õhku puhastavad taimekooslused. Nii tekib ühtne õhufiltreerimissüsteem, milles ka taimed end paremini tunnevad kui üksikult asetsevatena. Üks potilill puhastab õhku enda ümber umbes 30m² raadiuses. Jaapanlased on leidnud, et rohelised taimed alandavad ruumi liiga kõrget temperatuuri, mida inimene samuti tajub meeldivana.

Hästi kujundatud ruum mõjub positiivselt selles töötavatele inimestele. Lillede lõhn on suurepärane ravim väsinud meeltele -- asjaolu, mida oma töös kasutavad terapeudidki. Taimed maandavad suurepäraselt stressi, mistõttu paraneb töömeeleolu. Kujunduslikult mõjub efektsena kombinatsioon: taimed, peegel, vesi, valgusti.

Soovitav õhuniiskus elu- ja tööruumides on 35--40%. USAs tehtud katsed näitavad, et toataimed garanteerivad temperatuuril 22 ?C õhuniiskuse 30%, taimede puudumisel langeb õhuniiskus 25 %le.

Korralik büroohaljastus eeldab spetsialisti kaasamist juba hoonet projekteerides. Koostöö arhitekti, haljastusarhitekti ja sisekujundaja vahel tagab tellijale firmale professionaalse ja isikupärase tulemuse ning välistab hilisema «võimaluste piires kombineerimise».

Alustanud sisehaljastusega juba hoonele vundamenti rajades, võime kujundada näiteks minitalveaia või büroostiiliga hästi harmoneeruva lillekasti. Taimede valik ja aia rajamistöö jäägu õppinud lillekasvatajate hooleks, sest nemad teavad, milline taim mis tingimustega kokku sobib.

Kui sisehaljastus on rajatud, tuleb seda hooldada. Tavaliselt sisaldab hooldusteenus kastmist, väetamist, kärpimist, puhastamist ja putukatõrjet; vajadusel ka taimede väljavahetamist.

Hoolikalt valitud toataimedega võib stiilselt kaunistada büroosid ja pidulikke sündmusi. Nõupidamine sujub paremini, kui lauda kaunistab kompositsioon dekoratiivtaimedest. Tänapäeva vahendite juures võime taimi asetada kõikjale, ka pimedamatesse nurkadesse, sest on olemas spetsiaalsed taimelambid, mis olukorra lahendavad.

Taimi valides tuleb arvestada ruumi stiili, suuruse ja värviga. Suuremat ruumi võib taimedega osadeks jaotada, tihedama asustusega ruumis võib taimed riputada lakke või seintele. Alternatiivina elavatele taimedele tulevad kõne alla kunstlilled, mis on saavutanud väga kõrge kvaliteedi.

Ruumikujundusega on võimalik mõjutada äripartnerit, konkurenti, tellijat ning oma töötajaid soodsas suunas. Lilli ja rohelisi taimi peaks seega olema igas ruumis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 19:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing