14. oktoober 1998 kell 22:00

Toll teab rohkem kui üht kullerfirmat

Lugesin suure huviga Tanel Raigi artiklit «Toll teab vaid ühte kullerfirmat» (ÄP, 29. 09.), sest see käis põhiliselt DHLi kohta. Kahjuks on autor faktide esitamisel mõned olulised vead teinud, mida siinkohal parandada sooviksin.

Kirjutises heidetakse Eesti tollile ette, nagu oleks see koostööpakkumise ainult DHLile teinud. Tegelikkuses oli initsiatiiv DHLi poolne.

26. märtsil 1998 osales DHLi esindaja Eesti majandusjuhtide instituudi tasulisel ja kõigile avatud koolituspäeval «Uuendused tollikorralduses». R. Velling ja V. Valm tolliametist rääkisid oma ettekandes ka tolli plaanist WCO (maailma tolliorganisatsioon, mille liige Eesti on alates 1992) eeskujul firmadega vastastikuse mõistmise memorandume sõlmima hakata. Sama loengu lõpus küsis DHLi esindaja Valmi käest ka tolliametis MOU (Memorandum of Understanding) projektiga tegeleja kontaktandmed. Sellest ajast algas ka DHLi poolne ettevalmistustöö lepingu sõlmimiseks.

Et ka pikemas perspektiivis oma klientidele sama head või veel paremat teenust pakkuda, on DHL ühe lahendusvariandina näinud lihtsustatud tolliprotseduuride kasutusele võtmist ja aktsepteerimist tolli poolt. DHL on Eesti tollile sellekohase ettepaneku esitanud.

Artiklis kõlas mõte, et toll pakub koostööd ja soodustusi ainult DHLile ja teisi kullerfirmasid ei ole sellest informeeritud. See ei vasta tõele.

18. juunil toimus Tallinna lennujaamas tollipunkti õppeklassis tolli ja lennujaama tollipunkti ekspluateerivate operaatorfirmade vaheline koosolek. Osa võtsid tolli, DHLi, TNT, UPSi, VIM Agentuuri ja Estonian Air Cargo esindajad. DHL International Eesti ASi ja Eesti tolliameti koostööleping allkirjastati 29. juulil.

Seega on kogu MOU sõlmimise initsiatiiv DHLi poolne olnud. Meie huvi on alguse saanud avalikest ja kõigile võrdselt kättesaadavatest tollialastest koolitustest. Samuti olid DHLi ja tolli vahel sõlmitavast koostöölepingust ning DHLi poolt tollile tehtud ettepanekust tolliprotseduuride lihtsustamise kohta teadlikud teised kullerfirmad.

Hetkel kuum