18. oktoober 1998 kell 22:00

Taani sealiha otsib turgu

Taani sealihatootjate föderatsiooni teatel on sealiha hind langenud 1972. a tasemele -- tootja saab Eesti kroonides kilo eest kätte vaid 13.86. See on enam kui poole vähem kui 1997. a tippajal, mil sealiha kilo maksis 29.60.

Hinnalanguse tõttu väheneb Taani sealiha eksporditulu tänavu ligi 10,5 miljardi krooni võrra 1997. aasta 52,5 miljardilt kroonilt. Eksporditurud Venemaal, kuhu läks kolmandik toodangust, ja Aasias ja on kokku varisenud.

See sunnib Taani tootjaid otsima uusi turge, mida tunnetavad eelkõige lähinaabrid Soome ja Rootsi. Odavam Taani jõulusink on muutunud ostjale arvestatavaks alternatiiviks.

Taani tootjahinnaga võrreldes jäävad soomlased 22,96 krooniga kaugele maha.

Varem sai Rootsi tootja keskmise 85kilose sea eest 1640 krooni. Nüüd on importkaup hinna alla viinud 1476 kroonile ehk 16,7--17,3 kroonile kilo. Rootsi seakasvataja kulusid suurendab hulk makse, madalam efektiivsus, kallim sööt ja rangemad tervisekaitse reeglid.

Soome tootjaga võrreldes annab taanlastele eelise tootmise erinev struktuur, mis võimaldab kasu lõigata mastaabi säästust. Kui Taani seakasvatustaludest on 76% enam kui 100 emist, siis Soomes vaid 9%. Soomes on 61% seafarmidest vähem kui 50 emist, Taanis 9%.

5000 Rootsi talunikku kasvatab aastas üles ning viib tapale ca 3 miljonit siga.

Praeguste hindade juures võib ennustada mitmete Rootsi seakasvatajate pankrotti. Üks esimesi on Kvistofta Svinfarm Helsingborgi lähistel, mis tootis aastas 3500 tapasiga ning 2000 põrsast.

Mullu tootsid 21 000 Taani seakasvatajat 1523 mln kilo liha, mis on 4,5 korda rohkem, kui taanlased ise ära söövad. Soome toodang oli 179 mln kilogrammi, mis vastab enam-vähem riigis tarbitavale kogusele.

Taani seatootjad on aga järgmise aasta suhtes optimistlikud. «Lootust meil on. Praegu Euroopas suurenenud emiste tapmine lubab ennustada sealihatootmise vähenemist ning sellega seoses ka paremaid hindu,» ennustab Taani seakasvatajate föderatsioon.REUTERS-DI-ÄP

Hetkel kuum