Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valitsus aktiivne maksude tõstmisel

  Valitsuse väidetavalt vähene teovõime või lausa tegevusetus on langenud kriitikatule alla. Valitsus saab kriitikat nii vasakult kui paremalt, nii omade kui võõraste käest. Et miks ta ei tee seda või teist.
  Püstitaksin hüpoteesi, et valitsuse (teadlik) passiivsus on Eesti majandusele isegi hea olnud -- ellu on jäänud viimata hulk potentsiaalseid populistlik-kahjulikke otsuseid. Vastu on jäänud võtmata kaitsetollid, esialgu on puutumata stabilisatsioonifond, veel ei ole asutud ettevõtjate laene garanteerima.
  Kui vaadata, mis juhtus, kui valitsus eelmisel nädalal aktiviseerus, siis on igasugu tegematajätmine kaugelt efektiivsem majanduspoliitika kui tegutsemine. Koomilise varjundiga ettepanekuid raputati varrukast, nagu näiteks ikaldusaasta kompensatsioonide kogumine suitsumeeste käest. Kui selgus, et suitsumehed nii palju ikkagi ei pahvi, et 227 miljonit ikaldusabi täis tuleks, tahab valitsus kiiresti tõsta käibemaksu ühe-kahe protsendi võrra. Ajutiselt, neljaks kuuks...
  Rahvusvaheline valuutafond ei vaata meile just hea pilguga Ma ei tea, kuidas jääb rahvusvahelisele valuutafondile antud lubadusega mitte suurendada maksukoormust, ilmselt jääb see lubadus täitmata. Hoopis rohkem paneb muretsema maksupoliitika muutmine tulekahju kustutamise korras. Pikaajaliselt kavandamiselt on rõhk kandunud ühepäevamajandamisele: elame ühe päeva või äärmisel juhul neli kuud korraga. Ministrid käivad välja esimesena pähekaranud idee nagu Hyde Parki kõnelejad. Tekib küsimus, kas stabiilsusest riigi tasandil on üldse mõtet rääkida. Sedavõrd eklektiliste ideede kokkukuhjamine taset küll ei näita.
  Arvatavasti ei ole valitsusnõunikele teadmata, et maksude tõstmine on majanduskasvu pidur number üks.
  Sõltuvalt temperamendist räägivad kommentaatorid praegu kas majanduskasvu aeglustumisest või lausa kriisist. Seda arvestades ei ole just kõige kohasem aeg maksude tõstmiseks, pigem just vastupidi. Võib-olla on tekkinud illusoorne kujutlus, et kui ikka on väga vaja, siis neli kuud kõrgemaid makse ei põhjusta majanduskasvu aeglustumist. See on sama, kui sõita raskelt koormatud autoga kiiresti üle silla, lootuses, et sild ei jõua kokku kukkuda.
  See, mis on õnnestunud juurutada neljaks kuuks, võib jäädagi. Ei ole tõenäoline, et ühel hetkel on jõudu laekuvatest maksusummadest niisama lihtsalt loobuda. Kindlasti leidub sada ja üks (veenvat) põhjendust, miks on vaja kõrgema käibemaksu kehtivusaega pikendada. 1999. aasta eelarves on kulude pool üle paisutatud, käibemaksu tõstmine on üks võimalus, kuidas plindrist pääseda. Sest inimene, kaasa arvatud maksumaksja, harjub...
  Kiirus, millega heiastusid uued maksuideed, väärib imetlust kasvõi ettevõtte tulumaksu vähendamise või kaotamise taustal.
  Ettevõtete maksukoormuse vähendamise ideed on ainuüksi ajakirjanduses menetletud mitu head aastat. Majanduskasvu ei tooda riigiaparaat, vaid ikkagi ettevõtlikud inimesed; riik saab nende tegevust kas soodustada või hoopiski pärssida. Viimane ettevõtte tulumaksu kaotamise vastu sihitud argument oli, et ei sel ega järgmisel aastal me tehniliselt ei jõua, sest eelarve on juba koos. Umbes nii, et ega meil midagi selle vastu ei ole, aga tehniliselt kahjuks lihtsalt ei jõua.
  Riik püüab oma osa majanduses suurendada ja riigi kavatsused on kindlasti kõige paremad, ent makromajandusele jääb paraku viimane sõna. Senine kasv on tulnud vaieldamatult õigetest põhimõtetest -- konservatiivsusest, vähesest sekkumisest, majandusseaduste usaldamisest.
  Eelneva näitel võib resümeerida, et valitsuse aktiivsus sisemajanduse sektoris võib muutuda Eesti majandusele ohtlikuks. Et mingit väljundit on vaja, siis pole makromajandusele miski meelepärasem, kui suunata ülejääv energia väljapoole -- majandussuhete tihendamisele teiste riikidega.
  Mati Feldmann on Äripäeva kolumnist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Euro langes dollari suhtes 20 aasta madalaimale tasemele
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Läti pensionivarade haldaja INDEXO liitub IPO kaudu börsiga, esitades panganduse valdkonnale väljakutse
Oma uuendusliku lähenemisega Läti pensionituru segi paisanud Läti pensionivarasid haldav ettevõte INDEXO võtab nüüd sihikule panganduse valdkonna. See on lühidalt INDEXO IPO peamine sõnum. Praegu toimub aktsiate märkimine, mis lõpeb 11. juulil. IPO käigus väljastab INDEXO kokku 535 000 aktsiat, mille eesmärk on koguda ligikaudu 7,49 miljonit eurot. Aktsia hind on 14 eurot.
Oma uuendusliku lähenemisega Läti pensionituru segi paisanud Läti pensionivarasid haldav ettevõte INDEXO võtab nüüd sihikule panganduse valdkonna. See on lühidalt INDEXO IPO peamine sõnum. Praegu toimub aktsiate märkimine, mis lõpeb 11. juulil. IPO käigus väljastab INDEXO kokku 535 000 aktsiat, mille eesmärk on koguda ligikaudu 7,49 miljonit eurot. Aktsia hind on 14 eurot.
Puidutööstust tabas ränk hoop: hinnad kukuvad, tellimused kaovad
Eesti saematerjalitootjad seisavad karmi reaalsuse ees, kus kukub nii puidu hind kui kaovad tellimused: klientidel on enne sanktsioonide jõustumist laod odavat Vene puitu täis kuhjatud ning inimesi koroonapandeemias haaranud remontimise ja ehitamise laine on raugemas.
Eesti saematerjalitootjad seisavad karmi reaalsuse ees, kus kukub nii puidu hind kui kaovad tellimused: klientidel on enne sanktsioonide jõustumist laod odavat Vene puitu täis kuhjatud ning inimesi koroonapandeemias haaranud remontimise ja ehitamise laine on raugemas.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.