20. oktoober 1998 kell 22:00

Tallinna Soojus erastamisele

Tallinna Soojuse nõukogu esimees Tallinna abilinnapea Sergei Kulakov ütles, et umbes 2/3 linnast kütval ettevõttel on vaja raha, aga välisinvestori abita on ettevõttesse raha raske saada. Välisinvestor toob uute aktsiate ostmisel ettevõttesse juurde vähemalt 300 miljoni krooni.

Oma huvist investeerida ASi Tallinna Soojus on juba praegu teatanud Soome firma Imatran Voima ja Rootsi firma Vattenfall.

Kulakov märkis, et eilne otsus ei tähenda Tallinna Soojuse erastamise osas veel midagi lõplikku. Nõukogu tegi oma ettepaneku eesmärgiga, et Tallinna Soojuse erastamise osas saaks algatada diskussiooni. «Ma julgesin nüüd esimest korda seda teemat üldse avada,» ütles ta.

Kulakovi sõnul võib ettevõtte erastamisel kaaluda mitmeid variante. Tõsiasi on tema väitel aga asjaolu, et Tallinna Soojuse hallata on umbes 400 kilomeetrit soojustrassi, millest praegu on renoveeritud kuus kilomeetrit. «Kust me selle raha ikka võtame,» põhjendas ta aktsiaemissiooni vajalikkust.

Kulakovi sõnul ei saa siinne soojusettevõte teenida raha investeeringuteks sooja hinna tõstmise teel. «Soojuse hind on meil Euroopa tasemel, mõne riigiga võrreldes on siin soojuse hind isegi kõrgem,» lausus Kulakov.

Küsimusele, miks lubas Tallinna Soojuse nõukogu välisinvestorile vaid 30% ettevõtte aktsiaid, vastas Kulakov, et enamik nõukogu liikmeid lihtsalt ei soovinud välisinvestorile kontrollpakki anda.

Tallinna Soojuse erastamisettepanek peab saama Tallinna linnavalitsuse ja linnavolikogu heakskiidu, enne kui saab alustada läbirääkimisi investoriga. «See on pikk ja raske protsess, mis võib aega võtta vähemalt pool aastat,» ütles Kulakov.

Tallinna Soojuse aktsiakapital on praegu 718 miljonit krooni.

Hetkel kuum