22. oktoober 1998 kell 22:00

Kindlustuse kahjusus kasvab pidurdamatult

Kõige kiiremini on kahjusus kasvanud Inges Kindlustusel, Seesamil ja ASA Kindlustusel. Kahjususe kiire kasv on omane kõigile seltsidele, mistõttu kogu kindlustusturu üheksa kuu 48% suuruse kahjususega võrreldes on see septembrikuus juba ligi kümme protsenti suurem.

Lisaks suurenevate hüvitiste tõttu kiiresti kasvanud kahjususele on Nordika, ASA ja Inges Kindlustusel hakanud kogutud preemiate maht eelmise aastaga võrreldes vähenema.

Inges Kindlustuse tegevdirektor Voldemar Vaino põhjendas septembri suurt kahjusust mitmete erakordsete väljamaksetega. Vaino rääkis, et kuna lepingud on edasi kindlustatud, siis see Ingese majanduslikku seisu ei mõjuta.

Tema sõnul tekitab küll muret vähenev preemiate maht, mis on tingitud Venemaaga suhtlevate firmade autovedude seiskumisest. See vähendab otseselt veosekindlustusest tulevate preemiate mahtu. Kuna aga enne aastavahetust suurendatakse seltsi aktsiakapitali 20 miljoni kroonini ning seltsi kulud on äärmiselt väikesed, lõpetatakse tänavune aasta kasumiga, väitis Vaino. Poolaasta 3,5 miljonist kroonist jääb kasum aga kindlasti väiksemaks, tõdes ta.

Eesti Kindlustuse finantsanalüütik Rait Pallo ütles, et septembri hüppelise kahjususe tõusu taga on suures osas augustis kehtima hakanud raamatupidamiskorra muutus, kus liikluskindlustuspoliiside sõlmimistasud ei kajastu enam kogutud preemiates. «Neid seltse, kellel liikluskindlustuse osa on suur, mõjutab see kõvasti,» märkis Pallo. Eesti Varakindlustusel mõjutas see kogutud preemiaid üle 1,5 miljoni krooni võrra, mistõttu kahjusus hüppas kiiresti ütles, lisas ta. Pallo tunnistas, et olukord on raskeim seltsidel, kelle kogutud preemiate maht on eelnevate perioodidega võrreldes vähenema hakanud.

Hetkel kuum