Kriis muudab kapitali liikumissuundi

23. oktoober 1998, 00:00

On iseloomulik, et rahvusvahelised pangad on hakanud üksteise võidu oma investeerimistegevust kärpima ja arenevatelt turgudelt lahkuma. Aasia ja Venemaa kriisi tekitatud probleemide tõttu on investeerimispangad teatanud umbes 5000 töökoha vähendamisest ja Londonis ennustatakse, et maailma pankades kaob veel kokku 35 000 töökohta.

Viimastel aastatel Venemaal ja Ida-Euroopa riikides elavalt oma tegevust laiendanud USA pank Merrill Lynch teatas äsja, et kärbib oma personali 3400 töötaja võrra. Et samal ajal olid jõudsa tõusu teel aktsia- ja obligatsiooniturg, said Merrill Lynch jt investeerimispangad rohkesti volitusi aktsiaemissioonide ja firmamüükide korraldamiseks. Kui need tehingud on nüüd järsult vähenenud ja pankade tulud kokku kuivanud, ongi pangad asunud kulusid kärpima tööjõu vähendamisega.

Pangad on kiire laienemisega arenevatele turgudele võtnud liiga suuri riske, mida pole suudetud kontrollida ning mis on sundinud mitme suure panga, nagu ?veitsi UBSi ja Hollandi ING juhte suurte kahjumite tõttu tagasi astuma.

UBSi, Briti Barclaysi jt pankade omanikud nõuavad üha tungivamalt riskantsest aktsiate, laenude ja tähtajaliste lepingute vahendustehingutest loobumist ning tähelepanu koondamist traditsioonilisele pangategevusele ja varade haldamisele.

Morgan Stanley Capital Internationali (MSCI) riikide aktsiaindeksid tõendavad, et dollariinvesteerijad on oktoobris saanud suurimat tulu just hüljatud Aasia riikide börsidel. Kui MSCI Kaug-Ida indeks oli septembri lõpul dollariarvestuses 60% ja kohalikus valuutas 50% allpool eelmise suve kriisi puhkemise eelset taset, siis sel kuul on kurss tõusnud üle 20%.

Lühiajaline järsk kursitõus on Aasiasse meelitanud kõige riskialtimat raha. Investeerijaid on rahustanud Tai raha bahti ja Lõuna-Korea woni stabiliseerumine, nende riikide intresside alanemine ja inflatsiooni alanemine. Lootusi on tõstnud ka Jaapani rahandusministeerium, kes sel kuul on esmakordselt soovitatud 100 miljardi dollari suurust abipaketti Aasia kriisiriikidele.

Aasia firmade hinnad on praegu 25--90% mullusest madalamad ja lääne investorid on nende aktsiaid ostnud selle aasta esimesel poolel 12 miljardi dollari eest. 75% ostudest on teinud ameeriklased, 17 firmat on 3,3 miljardi dollari eest ostnud eurooplased. Põhiliselt on tegemist Korea, Tai ja Filipiinide firmadega.

Euroopa üleminek ühisrahale ligi kahe kuu pärast ja börsikõikumised on pannud Euroopas kapitali voolama eelkõige Saksa riigi võlapaberitesse, mis turuekspertidele põhjust rääkida suurest pöördest.

Saksa riigi võlakirjade ostmine algas juba eelmisel sügisel, kuid põhihoo sai see suve lõpul, kui suurinvestoreid kohutasid ära Aasias ja Venemaal saadud kahjumid. Suurtele rahvusvahelistele fondidele on Saksa võlakirjad ekspertide sõnul päästev sadam, sest need vähendavad riskiastet ja neid saab rahaliidus kiiresti rahaks vahetada. KL-TS-DI-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing