26. oktoober 1998 kell 22:00

Riigijuhid pooldavad madalamaid intresse

Sellega loodavad nädalavahetusel Austrias kohtunud ELi riikide juhid ergutada tarbimist ning vähendada bloki riike koormavat kõrget tööpuudust.

Riigijuhtide avaldus on otsene väljakutse Euroopa keskpangale (ECB), mille juht Wim Duisenberg on hoiatanud poliitikuid panga intressipoliitikasse sekkumast.

Ehkki tippkohtumine kinnitas taas liikmesriikide keskpankade ja Frankfurdis asuva ECB sõltumatust rahapoliitika kujundamisel, anti selgelt mõista, et ELi riigid liiga karmi intressipoliitikaga ei lepi.

Läinud nädalal tuli ka Euroopa Liidul oma kasvuprognoose korrigeerida. 3,2 protsendi asemel ennustab Euroopa komisjon 11 rahaliiduga liituva riigi 1999. a majanduskasvuks 2,6 protsenti.

«Ülemaailmne finantskriis ei ole veel kaasa kiskunud Euroopat,» ütles Rootsi peaminister Göran Persson. «Sellega on meie ülesanne majanduskasvu kindlustada, et kriisist haaratud riigid saaksid kiiremini jalule tõusta. Oleme ühel meelel, et intresse on võimalik alandada ja kiirendada kasvu ilma inflatsioonilise surve suurenemiseta,» jätkas ta.

Kuidas intressimäärade alandamine välja näeb, pole esialgu selge. Itaalia uus peaminister Massimo D'Alema ütles, et esimese sammu peab astuma Saksamaa. Saksamaa aga nõuab, et enne oleks intressimäärade ühtlustamine 11 rahaliitu astuvas riigis lõpule viidud. Selle järgi tuleks kõrge intressitasemega riikidel, nagu Itaalia, Hispaania ja Iirimaa, esmalt oma intressid Saksamaa 3,30 protsendi tasemele viia.REUTERS-DI-ÄP

Hetkel kuum