26. oktoober 1998 kell 22:00

Skanska püsib Venemaal ootel

Skanska Moskva piirkonna juht Timo Viljamaa ütles Kauppalehtile, et kõige teravamalt annab kriis tunda büroohoonete ehituses. «Varem ehitas peaaegu iga pank vähemalt 20 miljoni dollarilist peamaja. Nüüd, kus panku suletakse ja liidetakse, tuleb turule tohutul hulgal vaba büroopinda,» ütles Viljamaa.

Üks Skanska suletud objekte ongi Russiskaja Krediti panga peakontor Moskvas. Tööd on seisatud ka Peterburi uue raudteeterminaali ehitusel.

Poole firma käibest Venemaal annavad tellimused Moskva linnas. Praegu on tööd pooleli neljal suuremal objektil. Mahukaim neist on 130 miljoni dollarilise eelarvega Kuntsevo luksuselamute rajoon, mis peaks valmis saama 2000. aastaks. Projektis on Skanska partneriks Saksa Hochtief ning tellijaks Vene firma Gruppa Tema, mille selja taga on Sberbank.

Smolenskaja kaubanduskeskus, kuhu tuleb ka Stockmanni kaubamaja on viimistlusjärgus. Projekti maksumus on ca 70 miljonit dollarit.

Kolmas objekt on Suurbritannia saatkonnahoone, mille maksumust pole avalikustatud. Niisamuti pole teada Rootsi mööblikontserni Ikea kaubamaja ehituse hinda.

Peterburis on Skanskal kaks suuremat projekti, Novgorodi lähistel valmib peagi taanlaste Dandy närimiskummitehas. Jaroslavlis ehitab Skanska jäähalli, mille maksumus on 60 miljonit dollarit.

Skanska on Vene turul 5--10 protsendiga üks suuremaid välismaised ehitusfirmasid. Pool turust on jätkuvalt Türgi firmade käes, kellega Lääne-Euroopa firmad hinnalt konkureerida ei suuda.

Timo Viljamaa sõnul on praegu ajutine tagasiminek. «Kriisi pikkust on raske ennustada. See võib kesta 6--24 kuud. Oleme kohal ja katsume ära ka kriisi põhja,» ütles ta. Viljamaa ennustab elavnemist korterite ehitamise alal, mis pakuks pankades ja võlakirjades pettunud venelastele sobivat rahapaigutuse võimalust.KL-ÄP

Hetkel kuum