Gagarini fond pakub ekspordivõimalust
Afganistani veteranide fond võib aidata Eesti ettevõtjaid

03. november 1998, 00:00

Ettevõtjad ei välista Loide pakutud skeemi käivitumist, kuid rõhutavad, et garantiisid tagavad punktid peavad olema paremini läbi mõeldud. Praegu pole Eesti tooted Venemaa elanikele taskukohased.

ASi O'Bender omanik ja juhataja Mati Loide ütles, et Moskvas asuv mittetulundusühing Juri Gagarini nimeline rahvusvaheline mälestusfond teeb koostööd ühiskondlike organisatsioonidega, kellele Venemaa valitsus on andnud teatud kaubagruppide osas kuni 50protsendilisi käibemaksu- ja aktsiisimaksusoodustusi.

Loide andmeil ostab näiteks Venemaa lennukiehitaja Tupolevi kontsern oma töötajatele T?ernobõli invaliidide fondi kaudu soodustustega toidukaupu ning vastutasuks spondeerib T?ernobõli katastroofi üle elanud lapsi.

«Laveerime selle vahel, et ühel fondil on üks ja teisel teine soodustus,» rääkis Loide. Tema kinnitusel on Juri Gagarini fondi juurde Moskvas moodustatud firma, kes on valmis kohe Eestist kaupa transportima ja Venemaal lahti tollima. Loide ei soostunud ütlema firma nime, täpsustades vaid, et Eesti poolt on sellega seotud veebruarikuus Eestis loodud Juri Gagarini sõsarfond, mille direktor ta on.

Gagarini fondi üks eesmärk on elavdada majanduslikke ja teaduslikke kontakte Eesti ning Venemaa vahel. Loide on aastakümneid olnud seotud rahvusvahelise interkosmose programmiga, uurides rohevetika klorella kasutamist suletud tsükliga kosmoselaevas.

Ühinenud Meiereide ekspordidirektori Ivar Puki hinnangul on pakutud skeemi puhul tegemist suhteliselt helehalli variandiga. «Loidel on lahti mõtestamata garantiide osa,» ütles Pukk. «Hallide skeemide puhul tuleb hoolikalt kaaluda riskifaktorit.» Samas tunnustas ta teenuse hinda, mis on keskmisest viiendiku madalam.

ASi Valio-Eesti müügijuhi Mati Virvese sõnul pole hetkel määrav see, kas Loide pakutud skeem tööle hakkab, vaid see, et Venemaal pole praegu kasulik kaubelda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing