2. november 1998 kell 22:00

Kalbur-F müüs kolm laeva enne pankrotimenetlust

Laevafirma omanikel lasub seaduserikkumise kahtlus

RASi Ookean pankrotihaldurite esindaja viis möödunud nädalal Tallinna linnakohtusse avalduse aktsiaseltsile Kalbur-F pankroti välja kuulutamiseks. Kaks päeva hiljem tegi sedasama ka maksujõuetuks muutunud firma ise. Veel enne, kui kohus määras ettevõttele ajutise pankrothalduri, jõudis kolm laeva omanikku vahetada.

Kalbur-Fi nõukogu ja juhatus nimetasid Tallinna linnakohtule esitatud pankrotiavalduses maksujõuetuse peamise põhjusena laevafirma krediteerimise lõpetamist Inglise firma Jaytee Seafoods poolt. Kalbur-F töötas alates 1995. a nimetatud firma laenude najal. Kokkuleppe põhjal oleks Seafoods pidanud oktoobrist detsembrini rahastama Eesti laevafirmat veel 2,9 mln USA dollariga. Krediidiliini sulgemist põhjendas Seafoods Vene finantskriisiga, ütles Kalbur-Fi tegevjuht Aksel Siemer.

Kalbur-F ostis 1995 Ookeanilt 13,9 mln krooniga 9 merelaeva. Tänavu oktoobri lõpus müüs firma kolm laeva Marine Bunkerile kütusevõlgade katteks. Müügihind on laevade soetushinnast ligi 8 mln krooni suurem. Müügihinna suurt erinevust soetushinnast põhjendab Siemer laevadel tehtud parendustega. Veel räägib ta Ookeanilt ülevõetud kohustustest, millega kokku tasus Kalbur-F Ookeanile 39,6 mln krooni.

RASi Ookean pankrotihaldureid esindav vandeadvokaat Aivar Pilv ütles, et seoses laevade müügiga ühele võlausaldajale tõusetub küsimus firma juhtide kriminaalvastutusele võtmisest.

Hetkel kuum