4. november 1998 kell 22:00

Sonera nõuab hüvitust

Läti leppis Lattelekomi erastades omanikega kokku, et ettevõte säilitab monopoolse seisundi 2013. aastani. Läti ühinemine maailma kaubandusorganisatsiooniga sunnib riiki monopoli kaotama 10 a varem, 2003. aastal. Telekommunikatsiooni monopoli kaotamine on oluline Läti integreerumisel muu Euroopaga.

Läti erastamisagentuur ja Sonera peavad läbirääkimisi hüvitise suuruse üle.

«Hüvitussumma võib olla üle või alla 100 miljoni dollari, kuid kokkulepet veel ei ole,» ütles Läti erastamisagentuuri juht Janis Naglis. «Igal juhul tuleb summa suur, sest Sonera on teinud Lattelekomi suuri investeeringuid ning kõne all on 10 aasta tulude kaotamine,» ütles ta.

Sonerast sai Lattelekomi suurim aktsionär juunis, mil ta ostis aktsiad Briti firmalt Cable & Wireless 257 mln dollari eest. Kokku on Sonera investeerinud Baltimaadesse ca 3 mld marka.

Läti riigi kontrolli all on 51% Lattelekomi aktsiaid. Läti lahkuv valitsus tegi oktoobris otsuse riigi osalus müüki panna. Ülejäänud aktsiad kuuluvad Tilts Communicationsile, milles Soneral on 90% ja International Finance Corporationil 10% osalus.

Lattelekomi aktsiad noteeritakse Riia börsil järgmisel aastal. Kavas on noteerida ka ühel suurel maailma börsil, võib-olla New Yorgis.BNS

Hetkel kuum