Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Trendid Euroopa ja maailma puiduturul

  Genfis toimunud iga-aastasel ÜRO Euroopa puidukomitee istungjärgul oli traditsiooniliselt päevakorras kolm teemat: maailma puiduturu areng, puidutoodete sertifitseerimine ning rahvusvaheline koostöö turuinfo kvaliteedi ja levitamise parandamise osas. Istungil osales kokku 81 esindajat 28 riigist ja 10 rahvusvahelist organisatsiooni.
  Analüüsides puiduturu viimaste aastate trende ning liikmesmaade prognoose ja majandusülevaateid, tõdeti, et üldine majanduskasv ja puidutoodete tarbimise kasv püsib 1998. ja 1999. aastal 1997. aasta tasemel. Euroopa ehitusturg on suhteliselt heas positsioonis ja 1999. aastal ennustatakse kasvu kuni 1,4%. Hoonete rekonstrueerimisega tegeleva sektori kasvuks on prognoositud kuni 3%. Jaapani ehitusturg püsib aga endiselt madalseisus, olles seitsme kuu arvestuses 14% madalamal tasemel kui samal perioodil aasta tagasi.
  Istungil osalejad leidsid, et mõneski puidutööstuse sektoris -- eelkõige saetööstuses -- on selged märgid ületootmisest ning sellest tulenevalt negatiivne mõju hindadele ja sektori kasumile.
  Mitu järjestikust aastat on okaspuu saematerjali tootmine kasvanud kiiremini kui tarbimine ning seega on ainuke väljapääs olnud Euroopa ekspordi suurendamises. Aasia turu äralangemine on sundinud Euroopa saetööstureid laiendama oma klientuuri eelkõige Põhja-Aafrika ja USA tarbijate arvel.
  Seoses üldise majandusliku seisu paranemisega on olnud ka tselluloositurg rahuldaval tasemel. Alates 1998. aasta juunist on siiski hinnad hakanud mõnevõrra langema ja seda põhjustatuna just tootjate laoseisude suurenemisest.
  Tendents on mõjutanud omakorda paberipuu hindu, millele avaldab kaudset survet ka vanapaberi aina laiem kasutamine tselluloositööstuses. Euroopa paberipuu tarbimine peaks 1998. aastal kasvama 1,7% . Euroopa paberipuu import (millest 47% kuulub Soomele-Rootsile) suureneb küll 1998. aastal kuni 3%, kuid 1999. aastal mõnevõrra väheneb. Soome ja Rootsi planeerivad 1999. aastal mõlemad importida üle 8 mln tm paberipuud.
  Sertifitseerimist ja sertifitseeritud puidutoodete turgu puudutav analüüs näitab, et vastavasisuline info on puudulik ja arusaamad protsessist enesest vägagi erinevad. Tõdeti, et tarbija ei ole üldjuhul valmis sertifitseeritud toodete eest lisahinda maksma, samas kui sertifitseerimine on seotud nii mitmetegi kaudsete ja otseste kulutustega.
  Osade liikmesriikide esindajad avaldasid sügavat muret, et sertifitseerimine võib osutuda turubarjääriks ja põhjustada puidu turuosa kaotust asendusmaterjalidele (PVC, alumiinium, teras, klaas, betoon jm)
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Tööhõiveraporti ootuses sulgusid peamised USA indeksid madalamal
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.