5. november 1998 kell 22:00

Optsiooniturul on huvi Ühispanga vastu

Alvar Roosimaa maaklerfirmast Talinvest Suprema märkis, et optsioonide osa suurenemine Ühispanga aktsiatele on igati loomulik, sest börsil on kauplemine nende aktsiatega Skandinaviska Enskilda Bankeni (SEB) investeeringu ootuses aktiviseerunud.

Eesti optsioonituru kogumaht on võrreldes septembriga vähenenud ligi 20 miljoni krooni võrra 47 mln kroonini. Ühispanga aktsiale sõlmitud optsioonid moodustasid Tallinna börsi andmetel oktoobri lõpus 41,3% sõlmitud tehingutest. Septembris oli see näitaja veidi alla 11%. Ühispanga optsioonidiiler Jaak Raivo väitis, et statistikas on väike ebatäpsus, sest tegelikult oli juba septembri lõpus Ühispanga aktsiate osa optsioonitehingutes ligi 20%. Ta ütles, et optsiooniturg käib käsikäes aktsiaturuga ja kauplemistegevuse soikumine börsil toob kaasa ka optsioonide vähenemise.

Järgmise aasta juuli tähtajaga on sõlmitud 24,9% optsioonilepingutest 11 miljoni kroonises mahus. Tõnis Haavel lausus, et juulis lõppevad optsioonid on tehtud Hansapanga aktsiale aastase tähtajaga riskide maandamiseks.

Haavel märkis, et kuigi optsiooniturul võivad toimuda suured tehingud riskide vastu kindlustamiseks, pole optsioonikäivete hüppelist kasvu väärtpaberituru üldise vaikuse tõttu oodata.

Hetkel kuum