Venemaa pankade sõltuvus keskvõimust suureneb

09. november 1998, 00:00

Väikeses liidrigrupis on nii kommertspanku, riigile lähedalseisvaid finantsasutusi kui ka kohalike võimuorganite panku.

Varasematest suurtest finants- ja tööstusgruppidest on tippu jäänud üksnes Alfa pank, mis on töötanud normaalselt ja saanud juurde uusi kliente. Kuid isegi selle panga kapital jääb alla föderaal- ja kohalikele võimudele kuuluvatele pankadele, nagu Vne?torgbank, Sberbank, Bank Moskvõ, Guta pank, AK Bars (Kaasan) ja Ba?kreditbank (Ufa).

Regionaalpankadel on lihtsam, sest kohtadel pole likviidsusprobleemid nii teravad. Et saada regionaalsete rahaasjade teenindamist enda kätte, on pankurid valmis oma aktsiaid loovutama. Nii läheb Peterburi linnavõimude kätte suur aktsiapakk kahes uues pangas, mis on tekkinud Baltoneximbanki ja Petrovski panga ning Peterburi tööstus-ehituspanga ja Sankt-Peterburgi panga ühinemise tulemusena.

Pankade gruppi, kelle kapital ja aktivad kiiresti kahanevad, kuid keda seni veel suurteks pankadeks peetakse, kuuluvad Inkombank, Oneximbank, Rossiiski Kredit, Menatep, SBS-Agro ja Most bank. Osa neist püüab uue nime all, nagu näiteks Oneximbanki järeltulija Rosbank ja Menatepi järeltulija Doveritelnõi investitsionnõi bank, nagu ka nendega samalaadsed Gazprombank ja Rodina üle võtta pankroti äärele sattunud pankade parimate klientide ressursse, et nii liidrite hulka püsima jääda.

Konkurentsieelise saavad need suured pangad, mis ei kuulu oligarhidele ja mis stabiilselt sooritavad jooksvaid makseid. Seni on klientide maksete sooritamisel ning üksikisikute hoiuste väljamaksmisel tõsisemaid probleeme suutnud vältida MDM-bank ja Avtobank. Kuid ka neid vaevab kapitali puudus, sest MDM-bank on oma andmetel kriisi tõttu kaotanud 20% kapitalist.

Püüdes aga kapitali vähenemise tingimustes stabiilselt jätkata klientide ülekandeid ja makseid, on neil pankadel õnnestunud juurde võita uusi kliente ja ka vabanevaid turuni??e.

Kõigi suuremate pankade olukord sõltub täielikult võimude poliitikast. Pugedes moratooriumi taha, mis võimaldab neil vältida valuutalaenude tagasimaksmist ja forvardlepingutega võetud kohustuste täitmist, on raskustes pankade juhid asunud aktivaid ümber kantima usaldusväärsematesse pankadesse.

Mida lähemale moratooriumi lõpp tuleb, seda enam hinda lähevad suhted ametnikega. MFK Renaissance panga eksperdid ennustavad, et korduda võib 4--8 aasta tagune aeg, kui pangajuhi meisterlikkus seisnes selles, et saada keskpangalt odavaid krediite, konverteerida need dollariteks ja lihtsalt ootama jääda.

Eeldused on igatahes samad, sest rahaemissioon on vältimatu ja keskpanga juht Gera?t?enko soovib panku laenudega toetada. Selline olukord ei sunni pangajuhte oma panku arendama ja järelikult ei teki välisinvestoreil ka huvi ostmise vastu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing