9. november 1998 kell 22:00

Tooraine

Nafta hind alustas nädalat 10sendise kukkumisega rahvusvahelisel naftabörsil Londonis. Rahvusvaheline energiaagentuur (IPE) teatas oma viimases raportis, et nafta tarbimine väheneb sellel aastal enam, kui seni arvati, ning et olulist tarbimise kasvu pole oodata ka järgmisel aastal. IPE prognooside kohaselt langeb toornafta tarbimine viimases kvartalis 600 000 barreli võrra 74,3 mln barrelini ning järgmisel aastal kahaneb see veel 400 000 barreli võrra.

Tarbimine kahaneb majanduslike probleemide tõttu peamiselt USAs, Mehhikos, Lõuna-Koreas ja Hiinas.

Et naftaturu olukord on vilets, näitab kujukalt asjaolu, et pingete taaskerkimine Iraagis ei avaldanud toornafta hinnale mingit mõju. Nädalavahetusel seevastu kohtusid üllatuslikult Saudi Araabia ja Iraani naftaministrid Teheranis. Kohtumine toimus vahetult enne naftat eksportivate riikide organisatsiooni (OPEC) ministrite kohtumist (25. novembril), kus peateemaks kujuneb arvatavasti seniste toodangukvootide kärpimise kestuse pikendamist. Senise kokkuleppe kohaselt kehtib OPECi naftatoodangu vähendamine 2,6 mln barreli võrra ööpäevas 1. juulini 1999.

Hetkel kuum