Times ennustab nälga ning rahutusi

12. november 1998, 00:00

Venemaa valitsus on eri allikate teatel väitnud, et riigi toiduvarudest jätkub kaheks nädalaks.

Times viitas Suurbritannia välisministri Robin Cooki sõnadele, et Briti luureteenistuste andmetel Venemaa toiduvarudest järgmise saagini ei jätku. Ka USA luure keskagentuuri satelliitinfo kohaselt oli Venemaa tänavune vilja- ja kartulisaak viimase aja üks kehvemaid.

Seda kinnitab ÜRO toitlus- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) teisipäevane ettekanne, mille kohaselt Venemaa 1998. a teraviljatoodang on 1997. aasta saagist 43% väiksem. FAO lisab, et kõige enam seab niisugune olukord ohtu väikese sissetulekuga linnaelanikud.

FAO ettekandes prognoositakse, et Venemaa teraviljavarud langevad 1998.--1999. majandusaasta lõpuks möödunud aasta 20 miljonilt tonnilt 6 miljonile.

Lääneriikide valitsused kardavad, et toidupuudus võib põhjustada Venemaal rahvarahutusi, mis võivad viia valitsuse kukutamiseni ja anda poliitilistele sündmustele ootamatu pöörde, millega kaasneb põgenikevool läände.

Teatavasti on Venemaale lubanud toiduabi nii Ameerika Ühendriigid kui Euroopa Liit. USAga saavutatud kokkuleppe kohaselt saab Venemaa 600 miljonit dollarit sooduslaenu, mille eest ta kohustub USAst ostma 1,5 miljonit tonni nisu, maisi, sojauba, liha ja piimapulbrit. Peale selle saab Venemaa otsese abina veel 1,5 miljonit tonni nisu, mis läheb siseturul jahuna müüki.

Euroopa Liit on omal algatusel lubanud Venemaale saata 6,28 miljardi Eesti krooni eest toiduabi: miljon tonni nisu, 500 000 tonni rukist, 100 000 tonni sealiha, 100 000--150 000 tonni loomaliha, 50 000 tonni piimapulbrit ja 50 000 tonni riisi. Täna saabus Venemaale Euroopa komisjoni delegatsioon, et tutvuda nädala jooksul olukorraga Moskvas, Kaliningradis, Peterburis ja Siberi linnades.

Venemaa valitsus esitas teisipäeval parlamendi alamkojale majanduse stabiliseerimise plaani, mida arutati kinniste uste taga ja millele avaldasid toetust nii kommunistid kui tsentristid. Erakonna Meie Kodu on Venemaa parlamendirühma liider Aleksandr ?ohhin aga teatas, et valitsusplaan ei paku mingit konkreetset majandusprogrammi.

Tarbijahinnad tõusid Venemaal oktoobris 4,5 protsenti, võrreldes septembri 38,4 protsendiga. Sealhulgas kallinesid toidukaubad oktoobri jooksul 3,9 ja tööstuskaubad 7,4 protsenti.Reuters-ETA-BNS-ÄP

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2011, 19:17

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing