Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pangal oma piima- või arvutitootmisosakond

  Majanduskeskkonna halvenemisega süveneb Eestis tendents, et pangad võtavad suuri laene saanud, kuid raskustesse sattunud ettevõtteid üle, üritades jõulise sekkumisega firma juhtimisse päästa probleemne laenuklient.
  Tegemist on paratamatu arenguga, millel on nii häid kui halbu külgi. Positiivne on see, et laenupuhkuse või juhtide väljavahetamisega võib kõikuma löönud firma ikkagi püsti jääda, sest ettevõte struktureeritakse ümber, otsitakse aktiivsemalt uusi turge ja omanikke.
  Kuid on oht, et firmale antakse kergekäeliselt laenu, normaalsed turusuhted hägustuvad, pankade mõjuvõim ja osatähtsus ühiskonnas suureneb veelgi. Liigne poputamine süvendab probleemi ja pank jääb lõpuks ikkagi kaotajaks. Ettevõtte kiire pankrotistumise korral oleks kaotused väiksemad olnud.
  Ei saa üheselt öelda, et probleemsete ettevõtete elushoidmine ja pankrotiga venitamine oleks läbinisti vale lähenemine. Seda näitas telekommunikatsioonifirma Levicom, kellel alles sellel aastal olid tõsiseid probleemid laenude tagastamisega, kuid kes lõpuks püramiidiga sarnanevast finantseerimisskeemist välja tuli.
  Levicomi puhul oli poputamisest kasu, kuid viivitamine Tartu kütusefirma Favora pankrotiga võib võlausaldajatele kalliks maksma minna. Aeg näitab, kas muudatused juhtkonnas päästavad arvutitootja Pennu, vendade Sõnajalgade asutatud TV1 või kalatööstusettevõtte Viru Rand. Kui tegemist on üksikute ettevõtetega, siis pole asi panga seisukohast kuigi hull. Ettevõtte juhtimise ülevõtmine võib pankadele probleeme tekitada siis, kui see muutub massiliseks, sest neil ei ole piisavalt juhtimisressursse, et hulk probleemseid laenukliente majandusraskustest välja tuua.
  Ei ole normaalne, kui pangad on oma põhitegevuse kõrval sunnitud tegelema televisiooniäriga, kütuse jaemüügiga, kinnisvara arendamisega, ehitamisega, põlevkiviõli, väetiste, toiduainete, ravimite, arvutite või muldmetallide tootmisega.
  Vajaliku management'i ja finantsressursi puudumine on ka põhjus, miks Äripäev ei toeta Eesti Ekspressi peatoimetaja Aavo Koka ettepanekut mõned probleemsemad ettevõtted natsionaliseerida ja siis hiljem uuesti erastamisagentuuri kaudu maha müüa. Natsionaliseerimine võiks Koka arvates tulla jutuks Kiviteri ja suuremate piimatööstuskontsernide puhul, mida ei saa lasta pankrotti, sest nendega on seotud tuhanded inimesed.
  Kui Ühispank, Hansapank ning infrastruktuuriettevõtted välja jätta, siis ei ole Eestis selliseid firmasid, mida riik majandusraskuste korral ei või pankrotti lasta.
  Pankrot tähendab tegelikult väärtuste ümberjagamist -- need omanikud, kes ei saanud ettevõtte majandamise ja juhtimisega hakkama, vahetatakse välja edukamate vastu. Natsionaliseerimise lõpptulemus oleks analoogne, kuid aeganõudvam ja riigile kulukam. Sellepärast ei tohikski riik hakata ettevõtteid üle võtma, piisab kui seda teevad kommertspangad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Verston võitis 10 miljoniga Võrumaa teede riigihanke
Taristuehitaja Verston sõlmis transpordiametiga lepingu, mille kohaselt hakkab Verston järgmisel viiel aastal hooldama 1250 kilomeetrit Võrumaa peamisi maanteid.
Taristuehitaja Verston sõlmis transpordiametiga lepingu, mille kohaselt hakkab Verston järgmisel viiel aastal hooldama 1250 kilomeetrit Võrumaa peamisi maanteid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.