16. november 1998 kell 22:00

Favora omanik pankrotis

Kevatruckil (endine AS Favora Tanklad) on bilansijärgseid kohustusi 136,6 mln krooni. Täpsemad võlasummad selguvad nõuete kaitsmise käigus. Võlausaldajate esimene koosolek on 7. detsembril Tartu inseneride majas.

Kevatruckile kuulub kuus tanklat koos kinnistutega, mis on koormatud hoonestusõigusega OÜ Selveta Investeeringud kasuks 99 aastaks, rendilepingutega ASi Favora Capital kasuks 30 aastaks ja hüpoteekidega Ühispanga kasuks. Kevatrucki ajutise pankrotihalduri Aivar Leismanni sõnul kahjustavad hoonestusõiguse seadmise lepingud Kevatrucki huve ja kinnistute turuväärtus on nullilähedane.

Kevatrucki esindav vandeadvokaat Maria Mägi nentis, et firma sattus makseraskustesse liiga hoogsa investeerimise tõttu uutesse tanklatesse, mille turuväärtus ei võrdu praegu ehitusväärtusega.

Audiitor Lembar Kivistik tuvastas, et juba 1996. aasta lõpuks ületasid Favora Tanklate kohustused varasid ligi 400 000 krooniga. Mullune kahjum oli 2,3 miljonit krooni. Ühispank otsis tänavu suvel aktiivselt Favora tanklaketile ostjat, kuid hinda pidasid liiga kõrgeks nii AS N-Terminaal kui ka AS GSG.

Favora kaubamärk kuulub F-tähega algava firmadegrupi endisele omanikule Aivo Pärnale ega kao tema sõnul Eesti kütuseturult. Veel selle kuu alguses avati Favora kirjades moodsad tanklad Valgas, Võrus ja Tartus.

«Probleem on selles, et Favora kasumi neelavad ära lühiajalised ja kõrge intressiga laenud,» ütles Kevatrucki nõukogu esimees Vambola Kolbakov kuu aega tagasi.

«Pankrotimenetluse käigus selgitame välja, kas maksejõuetuse võis põhjustada kuritegu või raske juhtimisviga,» ütles Leismann.

Autor: Hannes Tamme

Hetkel kuum