16. november 1998 kell 22:00

Kas Ühispank peaks strateegilise investori kaasamisega kiirustama?

Mul ei ole praegu lihtsalt sellist informatsiooni, mille alusel saaks öelda, kas peaks kiirustama või mitte. Välisraha tulekul meie pangandusse on täita positiivne osa. Sellepärast on see kõigiti soovitatav. Kas see peaks toimuma aga ühe kuu, kolme kuu või aasta jooksul, sõltub infost, mis on teada ainult panga enda inimestele.

Kui vaadata välisinvestoreid üldiselt, siis ei ole ühelegi investorile põhjust öelda, et täna ära seda raha meile paku, vaid tule homme. Üldseisukoht oleks, et mida varem ja mida rohkem, seda parem, kuid konkreetne taktika tuleks jätta ikkagi Ühispanga meeste otsustada. Siin väljastpoolt, käsi taskus, nõu ei saa anda.

See, et Hansapangal on õnnestunud strateegilise investor kaasata kiiremini, ei pruugi veel tähendada, et Ühispank peab strateegilise partneri kaasamisega kiirustama. See on nagu jooksuvõistlus, küsimus on, kui kaugel on fini?. See, kes 100 meetri peal on ees, ei tarvitse olla fini?is esimene.

Võib oodata ja loota kõrgemat hinda, kuid samas on Ühispangal vist ikka probleeme ka, kui ajakirjandust lugeda. Ilmsiks on tulnud vaidlused Hüvitusfondiga.

Täpselt muidugi panga situatsiooni ei tea, kuid ega Ühispank ka mingis superheas seisus ei ole, kui teised pangad kõik kõrval hädas olid. Sellepärast, mida kiiremini see finantssüst tehakse, seda kiiremini saab jälle jalad alla.

Muidugi on pangad praegu odavad, kuid sama on ka reaalsektori firmadega, et aktsiahinnad on nii alla löödud, et firma võib saada kätte võileivahinna eest. Panganduses on probleeme ja kahjumid on kõigile kaela kukkunud ning strateegilise investori kaasamine on üks pääseteid.

Kogu Eesti finantssüsteemi ja majanduse huvides oleks väga hea, kui Ühispank leiaks kiiresti tugeva strateegilise partneri. Lisaks kiirusele on olulised veel kaks teist faktorit -- tingimused ja protseduur.

Tingimustest ega võimalikust protseduurist ei ole seni keegi väga palju rääkinud. On kaks võimalust: uuele investorile emiteeritakse aktsiaid juurde või praegused aktsionärid formeerivad mingi bloki, mis siis investorile müüakse. Viimane on kiirem lahendus, kuid samas ei ole kuulda, et sellise bloki formeerimine toimuks.

Kui mõlemal poolel on konkreetne huvi, siis soovivad nii pank kui investor, et kogu protsess toimuks võimalikult kiiresti. Kui meenutada Ühispanga märtsis toimunud GDRi-emissiooni, ka siis ei olnud emissiooni tingimustest ja tehnikast kohalikul turul väga palju teada, kuni tuli info, et emissioon on ülemärgitud. Ühispank oskab selliseid tehinguid väga kaunilt teha ja ma ei imestaks, kui ka praegusel juhul on nii tingimustes kui ka tehnikas jõutud lõpusirge lähedale.

Hetkel kuum