Julge hundi rind...

Rein Toomla 18. november 1998, 00:00

Kesk- ja Reformierakonnal probleeme ei ole. Arvatavasti nemad saavad une pealt ka täis oma hääled ja kohad. Samas ei usu, et keegi erakondadest üksinda üle 51 koha täis saab. Aga neil kahel on ?ansid suurenenud. Nad võivad saada suhteliselt vähe protsente, 13--15, aga see toob kaasa ca 20--22 kohta.

Mõni aeg tagasi hakati rääkima valimisblokkidest. Need on asjad, mille kohta seadus midagi ei ütle, st neid ei saa ka keelustada. Minu ettekujutuses võiks see tähendada seda, et mitmed erakonnad loobuvad oma nimest selleks, et saada teise erakonna nimekirjas endale kohti ja muidugi võimalikult kõrgeid kohti. See võib tekitada paksu verd erakondades endis ja ei ole võimatu, et mõni läheb taolise kombineerimise tulemusena suisa lõhki.

Võimalik on ka stsenaarium, et algab kibekiire erakondade ühinemine. Sellega on tõepoolest kiire, sest valimised kuulutatakse välja detsembris.

Lihtsalt kaks erakonda ühinevad, võtavad endale uue nime või ühe poole nime. Variandid on võimalikud, nagu kuulutustes vahel öeldakse. Esimese hooga kargavad pähe maaerakonnad. Võib juhtuda, et Maaliit ühineb Maarahva erakonnaga, võib juhtuda, et rahvaerakond ühineb kas siis Isamaaliidu või Mõõdukatega. Loogilisem oleks, et Isamaaliiduga. Ilmselt on üsna raske situatsiooni ees ka Arengupartei. Nemad võivad ühineda ka üsna mitmega. Kes nüüd kindlasti peaksid ühinema, on venelased. Praegu on kolm Vene erakonda, kellel üksikuna ei ole ju mitte mingisuguseid ?ansse läbilöömiseks. Küsimus on selles, kuidas võiks nüüd nendevaheline kooslus hakata välja nägema.

Koonderakond -- küsitlused näitavad, et ta on kuskil valimiskünnise piiri peal, aga arvan, et Koonderakond võiks ennast natuke rahulikumana tunda. Teda otseselt oht, mis ähvardab Maaliitu, Arenguparteid, Rahvaerakonda ja vene erakondi, ei ähvarda. Nii et ta võib riskida. Iseasi, kas see risk õigustab ennast.

On vaja vähemalt nädal selginemist. Võtame kasvõi MIRi -- Mõõdukad, Isamaaliit ja Rahvaerakond olid kõik (kes rohkem, kes vähem) veendumusel, et kui valimisliidud on lubatud, siis nad liidu moodustavad. Nüüd on selge, et valimisliidud on keelustatud, ja küsimus selles, kas nad moodustavad mingi bloki, annavad siis eelisõiguse (nime järgi) ühele kolmest, ja teised lisanduvad sinna. Või nad lähevad tõepoolest eraldi.

Sama kehtib KMÜ kohta. Nende puhul on huvitav seltskond Pered ja Pensionärid, kelle toetusprotsent on olnud keskmiselt 10 viimase paari aasta lõikes. Aga selge on see, et kui see erakond peaks omaette nimekirjana minema ka valimistele, siis mina nende peale küll kihla ei veaks. Võib täiesti vabalt juhtuda, et nad ei saa ühtegi kohta. Ka neil tuleb arvatavasti leida mingi ratsionaalne lahendus, et säilitada mingisugunegi selle survegrupi esindus riigikogus. Kui nad seda tahavad.

On vaja toibumist. Võib-olla kõik parteid ei saanudki aru, mida nad tegid. Esimese hooga võib mõelda küll, et julge hundi rind on rasvane. Aga kui hakatakse arvutama neid asju...

Tahaks loota, et poliitiline maastik saab selgem. Aga teiselt poolt on olemas kogemus, et erakonnad kipuvad ka lagunema. Nii ei ole sugugi võimatu, kui see n-ö ühiserakond saavutab märkimisväärse hulga kohti, on esimene asi, mis nad teevad -- moodustavad kolm fraktsiooni. Kasvõi puhtmateriaalsetel kaalutlustel. Ja nende fraktsioonide baasil võib taastuda praegune olukord. Nii et mürki selle peale mina küll võtta ei julge, et ühiserakonnad-ühisimekirjad, kui nad üldse tekivad, väga ühtseteks jäävad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 08:56

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing