Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rauma ja Valmet hiidkontserniks

  Valmet on maailma juhtivaid paberi- ja papitootmisseadmete valmistajaid, tema tütarfirma Valmet Automotive toodab autosid Saab Cabriolet ja Porche Boxster. Rauma tütarfirma Timberjack on juhtivad metsamasinatootjaid, teine tütarfirma Sunds Defibrator on üldtuntud tselluloositööstuse puidukiuseadmete valmistaja, kolmas tütarfirma Nordberg on maailma juhtivaid kivipurustite tootjaid. Mõlemad firmad on enam-vähem ühesuurused: Valmeti 9 kuu käive oli 22,9 mld ja Raumal 20,3 mld Eesti krooni.
  Valmet-Rauma suudavad metsatööstusele pakkuda kõik vajamineva: metsamasinad, palkide tõstukid ja veokid, puidutöötlemisseadmed, tselluloosimasinad ja nende juhtimisseadmed, paberi- ja papimasinad. Ühendades Valmet Automationi ja Rauma Neles Controli. Paranevad kontserni võimalused kogu puidutöötlemisprotsessi automatiseerimisel. Mõlema firma turuseis on hetkel ebakindel: Aasia kriis on muutnud konjunktuuritundlikud metsatööstusfirmad ebakindlaks ja tellimused on vähenenud. Tulevase kontserni tegevdirektor Heikki Hakala ennustas, et ka 1999. a tuleb kolmas järjestikune ebakindel aasta.
  Uues firmas Valmet-Rauma saavad Rauma aktsionärid 42,5% ja Valmeti aktsionärid 57,5% aktsiatest. Aktsiate vahetuskurss on üks Rauma aktsia 1,08917 Valmeti aktsia vastu. Kontserni käive tuleb 61,1 mld Eesti krooni, ärikasum 4,48 mld krooni ja omakapital 28,9 mld krooni. Ühinemise sünergeetiline efekt aastaks 2001 kujuneb 1,05 mld krooni. Kontsernil tekib vaba raha uuteks firmaostudeks. Taas võib päevakorda tõusta Ahlström Machinery ostmine, mille Rauma Sunds Defibratoriga ühendamise läbirääkimised sügisel katkesid.
  Uue kontserni aktsiatest kuulub 42,3% välismaalastele, Soomes on suurimad osanikud firma UPM-Kymmene 14,7 ja Soome riik 11,6%ga. Valmeti-Rauma juhatuse esimeheks saab Merita panga tegevdirektor Pertti Voutilainen. Juhatuses on terasekontserni Rautaruukki peadirektor Mikko Kivimäki, UPM-Kymmene peadirektor Juha Niemelä, meediakontserni Sanoma tegevdirektor Jaakko Rauramo, Valmeti-Rauma peadirektor Matti Sundberg jt.
  Autor: DI
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peeter Koppel: ees võib oodata inflatsiooni teine laine
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
Investor, kelle juures käivad rahahädas inimesed nõu küsimas
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Olulisemad uudised

Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.