• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rauma ja Valmet hiidkontserniks

  Valmet on maailma juhtivaid paberi- ja papitootmisseadmete valmistajaid, tema tütarfirma Valmet Automotive toodab autosid Saab Cabriolet ja Porche Boxster. Rauma tütarfirma Timberjack on juhtivad metsamasinatootjaid, teine tütarfirma Sunds Defibrator on üldtuntud tselluloositööstuse puidukiuseadmete valmistaja, kolmas tütarfirma Nordberg on maailma juhtivaid kivipurustite tootjaid. Mõlemad firmad on enam-vähem ühesuurused: Valmeti 9 kuu käive oli 22,9 mld ja Raumal 20,3 mld Eesti krooni.
  Valmet-Rauma suudavad metsatööstusele pakkuda kõik vajamineva: metsamasinad, palkide tõstukid ja veokid, puidutöötlemisseadmed, tselluloosimasinad ja nende juhtimisseadmed, paberi- ja papimasinad. Ühendades Valmet Automationi ja Rauma Neles Controli. Paranevad kontserni võimalused kogu puidutöötlemisprotsessi automatiseerimisel. Mõlema firma turuseis on hetkel ebakindel: Aasia kriis on muutnud konjunktuuritundlikud metsatööstusfirmad ebakindlaks ja tellimused on vähenenud. Tulevase kontserni tegevdirektor Heikki Hakala ennustas, et ka 1999. a tuleb kolmas järjestikune ebakindel aasta.
  Uues firmas Valmet-Rauma saavad Rauma aktsionärid 42,5% ja Valmeti aktsionärid 57,5% aktsiatest. Aktsiate vahetuskurss on üks Rauma aktsia 1,08917 Valmeti aktsia vastu. Kontserni käive tuleb 61,1 mld Eesti krooni, ärikasum 4,48 mld krooni ja omakapital 28,9 mld krooni. Ühinemise sünergeetiline efekt aastaks 2001 kujuneb 1,05 mld krooni. Kontsernil tekib vaba raha uuteks firmaostudeks. Taas võib päevakorda tõusta Ahlström Machinery ostmine, mille Rauma Sunds Defibratoriga ühendamise läbirääkimised sügisel katkesid.
  Uue kontserni aktsiatest kuulub 42,3% välismaalastele, Soomes on suurimad osanikud firma UPM-Kymmene 14,7 ja Soome riik 11,6%ga. Valmeti-Rauma juhatuse esimeheks saab Merita panga tegevdirektor Pertti Voutilainen. Juhatuses on terasekontserni Rautaruukki peadirektor Mikko Kivimäki, UPM-Kymmene peadirektor Juha Niemelä, meediakontserni Sanoma tegevdirektor Jaakko Rauramo, Valmeti-Rauma peadirektor Matti Sundberg jt.
  Autor: DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Tallinki reisijate arv enam kui kahekordistus
Laevafirma Tallink teatas, et vedas tänavu novembris 351 857 reisijat, mida on 121,6% võrra rohkem võrreldes eelmise aasta novembriga.
Laevafirma Tallink teatas, et vedas tänavu novembris 351 857 reisijat, mida on 121,6% võrra rohkem võrreldes eelmise aasta novembriga.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.