24. november 1998 kell 22:00

Karmimad nõuded maksuparadiisidele

70 000 elanikuga 570 ruutkilomeetri suurune Mani saar asub Inglismaa ja Iirimaa vahel. Väidetavalt on seal maailma vanim järjepidevalt tegutsev parlament. Prantsusmaa ja Inglismaa vahele jääva Jersey pindala on 100 ruutkilomeetrit ja seal elab 80 000 inimest. Guernsey on veidi väiksem ja veidi väiksema rahvaarvuga. Kõik kolm alluvad otse Briti kroonile, kuid Briti seadused seal ei kehti.

Soodsate maksutingimuste tõttu on nendel kolmel saarel registreeritud kokku 90 000 rahvusvahelist firmat. Nagu ütles saarte kohta ettekande koostanud rahandusministeeriumi endine kõrge ametnik Andrew Edwards, tuleb kõigil kolmel saarel karmistada seal registreeritud firmadele esitatud nõudeid.

Ettekandes öeldakse, et Jersey võimuorganite kohus on alustada tihedat koostööd paljude riikidega, et vähendada finantskuritegusid ja rahapesu, samuti täiustada oma rahapesualaseid seadusi. Guernseyl tuleb eelkõige lahendada nn direktorite probleem. Näiteks kuulub Guernsey alla käiva Sarki saare 575 elanikku 15 000 firma juhatuse koosseisu, kusjuures kolm neist kuulub 1600--3000 firma juhatusse.

Mani saarel tuleb märgatavalt karmistada firmadele esitatavaid nõudmisi.

Kolme saare võimuorganid avaldasid pärast Edwardsi ettekandega tutvumist rahulolu, et see on jätnud puutumata kaks põhialust, millele need maksuparadiisid on rajatud. Edwards ei nõua maksusoodustuste kaotamist ega saartel registreeritud firmade omanike avalikustamist.

Autor: FT

Hetkel kuum