3. detsember 1998 kell 22:00

Leedu pankadel on algamas kasvuperiood

Leedu pankade varad kasvasid sel aastal 15% ja laenuportfell 12%. Umbes 87% pankade varadest ja 90% laenuportfellist on koondunud nelja suurema panga: Vilniaus Bankase, Hermise, Leedu Hoiupanga ja Maapanga kätte, kaks esimest on kommertspangad ja ülejäänud riigipangad. Leedu finantssektori nõrkust, kuid ka potentsiaali näitab asjaolu, et see moodustab vaid 2,5% kogu majandusest.

Riigil on tuleval aastal kavas erastada kaks suurt, kuid ebaefektiivset riigipanka: Hoiupank ja Maapank.

Välispankade huvi on Leedu pangaturu vastu viimasel ajal siiski kasvanud. Poola Kredyt Bank PBI ja Prantsuse Societe Generale on avanud seal filiaali ning Saksa Norddeutsches Landespank ja Poola Pekao Bank esinduse.

Suuruselt kolmas pank Hermis peab läbirääkimisi strateegilise investori leidmiseks. Vene turuga seotud Snorase pank, mille taga olevat Vene ärimees Jossif Kobzon, müüs äsja aktsiaid 370 mln Eesti krooni eest.

Autor: FT

Hetkel kuum