Venemaa kannapööre Lätis ja Eestis

Tõnis Arnover 07. detsember 1998, 00:00

Läti sattus Venemaa lausrünnaku alla pärast 3. märtsi, kui Riias aeti laiali vene pensionäride meeleavaldus. Moskva linnapea Juri Lu?kovi käsul keelati Moskvas ja mujal Venemaal Läti kaupade müük, mille tagajärjel Läti eksport Venemaale vähenes 15,9 protsendilt 8,7-le.

Arvestatavaks presidendikandidaadiks tõusnud Juri Lu?kov lubas 23. novembril Moskvat külastanud Läti rahvaüksmeele partei kurikuulsale juhile Alfreds Rubiksile, et tema loodud organisatsioon Isamaa jätkab abi osutamist endise NSVL territooriumil elavatele kaasmaalastele ning et Moskva on valmis tegema aktiivset majanduskoostööd kõigi ettevõtjatega, kes toetavad «Läti elanike võrdsuse filosoofiat». Ja eriti lubas ta soosida rahvaüksmeele partei soovitatud ärimehi.

Jõulukuu esimesel päeval asus tööle Läti uus valitsus, mida juhib Vilis Kri?topans, kes eelmise, rahvuslase Guntars Krastsi valitsuse transpordiministrina kutsus pidevalt Venemaaga suhteid parandama. Kohe esimesel tööpäeval peaministrina kohtus Kri?topans Venemaa suursaadiku Aleksandr Udaltsoviga. Pooled lubasid majanduskomisjoni käivitada kohe detsembris. Suursaadik avaldas arvamust, et «komisjon aitab riikidevahelisi suhteid parandada».

Ehkki Eesti-Vene majanduskomisjoni töö oli suvel takerdunud teistel põhjustel, äratas sellegi just detsembri algul varjusurmast üles Venemaa sarmikas asepeaminister Valentina Matvijenko. Hetk on igati hästi valitud. Ajal, kui lääne rahaabita Venemaa on suurtes raskustes ja sadamate ehitus seisab, aitavad koostööperspektiivid valimiste eel valitsuserakondade populaarsust tõsta.

Ka nõudmine oli elegantselt esitatud: vahetame katedraali presidendi ametiraha vastu. Teades aga, et õigeusu kiriku varade üle pole kulisside taga patriarh Aleksius IIga läbirääkimisi pidanud välisministeerium, vaid naftatransiidiärimees Aadu Luukas, võib arvata, et katedraal on naftavoolu vastu juba ära lubatud ning et presidendi ametiraha aitab üksnes seda tehingut sündsalt vormistada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 08:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing