Ärimehed jahivad kõrgeid kohti

Kristi Malmberg 10. detsember 1998, 00:00

Parlamenti soovivad koos Reformierakonnaga pääseda Hansatee nõukogu esimees Toivo Ninnas, advokaat Märt Rask, Rondami nõukogu esimees Neinar Seli, autoärimees Toivo Asmer ja ehitusettevõtja Priit Vilba. Ärimeeste valimisparaadi kroonivad värskete poliitikahuvilistena Hansapanga asutajad ja juhid Jüri Mõis ning Hannes Tamjärv.

Poliitikasse pürgivaid ärimehi on igalt alalt ja igasuguste vaadetega. Mõõdukate nimekirjas kandideerib tuntud veinikaupmees Jüri Tamm, Keskerakonnaga koos läheb valimistele Inreko Laevade juhataja Enn Rohula ja Baltic Toursi üks omanikke Mait Metsamaa.

Uuel aastal Hansapanga juhi kohalt lahkuv Jüri Mõis peab läbirääkimisi Isamaaliiduga.

Koonderakonnaga peavad kõnelusi Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Väino Viilup ja Balti Soojuselektri-
jaama direktor Anatoli Paal. Loomulikult on nimekirjades veel suur hulk vähem tuntud tegijaid.

Isamaaliidu fraktsiooni esimees Toivo Jürgenson ja fraktsiooni nõunik Andrus Villem ei varja, et Mõis on kohe-kohe esitamas avaldust nende erakonna liikmeks astumiseks. Äripäeva andmetel esineb Mõis homme telesaates «Insider», kus avalikustab oma parteilise kuuluvuse.

«Olen Jüri Mõisaga mitu korda kohtunud ja tema põhimõtted kattuvad paljuski Isamaaliidu omadega,» ütleb Jürgenson, kes veel paar kuud tagasi oli erakonna esimees.

Mitmed poliitikud aga väidavad, et Mõis tahab Isamaaliidu nimekirjas liialt kõrget kohta ja üldse on erakonnad veidi hädas poliitilises suurushullustuses edukate ärimeestega.

«Mitmed ärimehed tahavad poliitikasse tulla olekuga, et peagi saavad neist erakonna esimehed,» selgitab ühe erakonna peasekretär, kes soovib tundmatuks jääda. Ettevõtjad tunnetavad, et valimiskampaania rahakott on nende käes.

Toivo Jürgenson märgib, et temal puudub usk suure aplombiga tulemistesse. «Poliitikas edukas olemise taga on siiski suur töö ja neil ettevõtjatel, kes tulevad mütsiga lööma, pole tulevikku,» väidab ta.

Reformierakonna esinumber Harjumaal Toivo Asmer kinnitab, et tema ei kavatse riigikogusse niisama tolgendama minna. «Äris pean ma nüüd tagasi tõmbama,» nendib ta.

Lasnamäel Reformierakonna nimekirjas kuuendana kandideeriv Toivo Ninnas ütleb, et kui jaanuaris toimuv Hansatee üldkogu ta nõukogu esimeheks tagasi valib, siis ta jätkab senises ametis. Hansatee on praegu stabiilses seisus ja Ninnas ei näe, et see töökoht hakkaks segama tema tegutsemist riigikogus.

Riigikogusse pääsemise korral hakkab Ninnas seal tegutsema nii erakonna, kui ka laevaomanike assotsiatsiooni esindajana. Ka Ninnasele isikliku valimiskampaania korraldamine otsustatakse koos laevaomanikega.

Rikaste ärimeeste soov riigikogusse pääseda tuleb kasuks tervele valimisnimekirjale, sest reeglina nad maksavad oma koha eest. Mida kõrgemal see asub, seda kallim on. Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas ütleb, et erakonna kassasse laekuvad summad olenevad ikka ettevõtjate võimalustest.

1996. aasta kohalikel valimistel näiteks maksis Enn Rohula Keskerakonna nimekirjas osalemise eest 95 000 krooni. Praegu maksab nii mõnegi erakonna valimisnimekirja esikümne koht üle poole miljoni krooni.

Asmeri väitel pole talle koht Reformierakonna valimisnimekirja esikümnes läinud maksma sentigi. «Mulle on öeldud, et sul on vedanud, aga tegelikult on selle taga vist minu teened erakonna ees,» nendib ta. Asmer on olnud viimased neli aastat Reformierakonna juhatuse liige.

Ka Ninnas väidab, et ei tema ega Hansatee pole Reformierakonda rahaga toetanud.

Asmeri kinnitusel on viimasel ajal ettevõtjate huvi parlamenti pürgimise vastu tunduvalt kasvanud. Ja muutunud on ka arusaam riigikogu mõjukusest ettevõtlusele.

«Ärimehed pole ise niivõrd huvitatud kandideerimisest, kuivõrd nad tahavad, et riigikogus oleks nende prote?eeritavad isikud ja teeksid neile kasulikku lobby,» ütleb Koonderakonna valimistoimkonna liige Aivar Ojavere.

Ärimeeste riigikogusse kandideerimist vähendab asjaolu, et pärast saadikuks saamist peab ta deklareerima oma majanduslikud huvid ja tohib tegutseda vaid loetud ametikohtadel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing