9. detsember 1998 kell 22:00

Lääne kütusefirmad peavad võitlust Leedu turul

«Me näeme Leedus suuri kasvuvõimalusi,» ütles firma Neste Lietuva müügijuht Panu Kopera. Nestel on Leedus 7 bensiinijaama ja tuleval aastal avab ta 10 uut jaama. Kokku tahab Neste 1999. a Leetu investeerida 80--100 mln Eesti krooni.

Leedus juba viis aastat tegutsenud Lietuvos Statoil tahab 2000. a oma jaamade arvu kahekordistada, mille järel on neid 50. Praegu on Statoilil Leedus 26 bensiinijaama, mis asuvad kaheksas linnas. 1997. a lõpu seisuga oli Statoili käes 12% Leedu kütuseturust ja selle aasta keskpaigaks oli ta Leetu investeerinud 452 mln kr.

Norra-USA firma Hydro-Texaco, mis Leedus tegutseb nime all Texaco, on koos kohalike partneritega Leedus avanud viis bensiinijaama ja tema käes on 1% turust. Järgmise seitsme-kaheksa aasta jooksul tahab ta investeerida kolme Balti riiki üle ühe miljardi Eesti krooni.

Milline kütusefirma saavutab liidrikoha Leedu kütuseturul, sõltub aga eelkõige Leedu riikliku kütusefirma Lietuvos Kurase erastamisest, mille ostmisest on peale eelmainitute huvitatud veel Shell (turust 5%) ja Lukoil (10%). Kurase turuosa on ligi 20%.

Autor: DI

Hetkel kuum