Telekom vähendab pankade ülemvõimu börsil

Sten A. Hankewitz 10. detsember 1998, 00:00

Peale pankade domineerimise vähenemise suureneb üldine turukapitalisatsioon ning kvaliteetsete investorite arv, selgitas Tiivas Eesti Telekomi börsile tuleku tulemusi. Plaani kohaselt jaotatakse avalikku müüki tulevad Telekomi aktsiaid Londoni ja Tallinna börsi vahel. Pärast aktsiakapitali laiendamist jääb Telekomi vabalt kaubeldavate aktsiate osakaaluks 24%.

Börsi nõue, mille kohaselt peab börsil noteeritud ettevõttest olema 25 protsenti vabalt võõrandatav, ei ole Tiivase sõnutsi oluline, kui ettevõte on likviidne. «Ma ei näe põhjust, miks peaks seda regulatsiooni Telekomi pärast muutma,» ütles Tiivas.

Ühispanga ettevõtete rahanduse juht Eero Sirendi ütles, et maailma telekommunikatsioonifirmade avalikud enampakkumised on reeglina ülemärgitud ja aktsiate hind on algusest peale kiiresti tõusnud. Ta tõi näiteks Šveitsi Swisscomi, mille aktsia hind tõusis pärast enampakkumist 40 protsenti.

«Soome Sonera aktsiate avalik enampakkumine märgiti 20kordselt üle, Poola Telekomi oma 2,5 korda,» sõnas Sirendi.

Sirendi avaldas lootust, et kuna Eesti asub Poola ja Soome vahel, võiks Eesti Telekomi aktsiate ülemärkimine olla 2,5--20kordne.

Erastamisplaani järgi müüb riik oma osalusest Eesti Telekomis 49 protsenti, siis noteeritakse aktsiad börsidel. Seejärel tehakse Telekomi aktsiate suunatud emissioon Soome ja Rootsi telekommunikatsiooni-
firmadele Sonera ja Telia, kes saavad 46,5protsendilise osaluse Telekomis, mida nad ei tohi suurendada üle 49%.

Eesti Telekomi aktsiate müügi aeg on veel lahtine. Pärast analüütikute hinnangut algab eelturundus, mille käigus tutvustatakse Eesti Telekomi maailmas ja samal ajal teevad investorid hinnapakkumusi. Seejärel fikseeritakse Telekomi aktsia hind ja noteeritakse aktsia Tallinna ja Londoni börsil.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing