Kadi Heinsalu • 10. detsember 1998 kell 22:00

Riik hädas varaga

Rahandusministeeriumi riigivara osakonna juhataja Indrek Prank ütles, et riik on oma vara üle hinnanud. Hinnangud pärinevad aastatagusest ajast või koguni eelmisest suvest, mil kinnisvaraturg oli aktiivne, põhjendas ta.

«Vabanenud on palju bürooruume, mis on suhteliselt odavad riigi pakutavaga võrreldes,» tunnistas Prank.

Majandusministeerium pole suutnud müüa büroohoonet Tallinnas Rävala puiesteel, kuigi hoone hind on langenud 53 mln kroonilt 42 mln kroonile. Hoone tegelik väärtus on 25 mln krooni, on väitnud kinnisvaraeksperdid.

Riigieelarve kohaselt pidi riik teenima tänavu vara müügist 258 mln krooni. Järgmise aasta riigivara müügi plaan on 10 mln krooni väiksem. Indrek Prangi sõnul pole kumbki number realistlik, sest kinnisvaraturu olukord on kehv.

Tänavuse aasta üks edukamaid müügitehinguid oli Toompeal Soome suursaatkonna kõrval asuva hoone müük kinnisvarabüroole N.L.K. Kinnisvara. Riigikantselei majandusosakonna konsultant Rein Silk ütles, et maja müügihind oli 7,7 mln krooni.

Indrek Prank ütles, et teisi ligi kümne miljoni krooni suuruseid müügitehinguid talle tänavu ei meenu.

Kinnisvarabüroo Mendelson & Ko äripindade grupijuht Aivar Kaitsa lausus, et riik peaks paariks aastaks aja maha võtma ja oma hooneid mitte müüma. «Turu seis on nigel, põhi võib kätte tulla järgmisel suvel või sügisel,» iseloomustas Kaitsa kinnisvaraturgu.

Kaitsa sõnul võiks riik lasta oma vara praegust turuseisu arvestades ümber hinnata, et saada objektiivne pilt müüdava vara väärtusest.

 

Hetkel kuum