Teravad lahkhelid Viini tippkohtumisel

REUTERS 11. detsember 1998, 00:00

Liikmesriikide seisukohad põllumajandustoetuste ja regionaalse abi ning liikmemaksude suuruse üle on jätkuvalt sedavõrd erinevad, et poliitiline konsensus enne tuleva aasta märtsikuist tippkohtumist, kus päevakorral on ELi reformipakett Agenda 2000, on vähe tõenäoline.

Tänaseni pole veel ära otsustatud bloki 2000.--2006. a eelarve mahtu. Saksamaa kantsler Gerhard Schröder toonitas eile taas, et olukord, kus Saksamaa finantseerib 60 protsenti bloki ühisest eelarvest, ei saa jätkuda. Liikmemaksude alandamist nõuavad ka Holland, Rootsi ja Austria.

Rikkamate riikide ettepanek on ELi eelarvekulud 2006. aastani külmutada, millega bloki aastased kulud jääksid 85 miljardi euro tasemele. Ajavahemikul 2000--2006 tähendaks see ca 40 mld euro suurust kokkuhoidu, millega näiteks strukturaalabi fondid kahaneksid 28% võrra.

Sellega on raske leppida bloki vaesematel riikidel, kes kõigele lisaks peavad konkureerima uute riikidega Kesk- ja Ida-Euroopast. Eriti ägedalt on vastu Hispaania, kes läinud aastal sai ELi eelarvest tagasi 5,9 miljardit ECUd rohkem kui sisse maksis.

Kokkulepe Agenda 2000 osas on uute liikmete vastuvõtmise eeltingimus. Saksamaa välisminister Joschka Fischer ei tee aga saladust, et kuu pärast ELi eesistujariigiks saav Saksamaa ei püüa iga hinna eest reformikõneluste ummikusse jooksmist vältida.

«Agenda ei ole Saksamaa presidentuuri jaoks prestii?i küsimus,» ütles Fischer sel nädalal. «Keegi ei pea arvama, et Gerhard Schröder peab sisepoliitilistel kaalutlustel Euroopa suunal edukas olema. Eelkõige on seda vaja Euroopale enesele,» jätkas Fischer.

ELi pürgivatel Kesk- ja Ida-Euroopa riikidel on võimalus oma seisukohti avaldada laupäevasel ühisel töölõunal liikmesriikide valitsusjuhtidega. Siis on arutusel Euroopa komisjoni hinnang kandidaatriikide ettevalmistustele Euroopa Liiduga ühinemiseks. Eriti suured lootused on Lätil, kes ootab Viini tippkohtumiselt konkreetsemat teadet oma väljavaadete kohta saada liitumiskõnelusi pidavate riikide esimesse ringi. Komisjoni ettepanek on kutsuda Läti läbirääkimistele 1999. aastal.

Teistest küsimustest on tippkohtumise olulisemad teemad ühised jõupingutused ELi kõrge tööpuuduse leevendamiseks, mis ulatub keskmiselt 10 protsendile, ning majanduspoliitika ühtlustamine pärast üleminekut ühisrahale. Samuti on taas päevakorral maksuvaba kaubanduse kaotamine, maksude harmoniseerimine ja ELi institutsionaalsed reformid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing