Wallenbergi haare nõrgeneb

DI 15. detsember 1998, 00:00

Viimane näide on Rootsi ravimikontserni Astra ühinemine Briti Zenecaga. Kui Astras kuulus Wallenbergi investeerimisfirmale Investor 12,1% häältest ja 10,2% kapitalist, siis ühinemise järel on Investori osalus kahanenud 4,7 protsendile. Investor pole isegi mitte suurim osanik, selleks on USA haldusfirma Capital 4,8 protsendiga.

Sarnaselt on Wallenbergi osalus vähenenud ka mitmes teises varem perekonna lipulaevaks olnud firmas. Metsanduskontsernis Stora kuulus Investorile enne 19,7% häältest. Pärast ühinemist Soome Ensoga on osalus ligi poole väiksem -- 10,5%.

Niisamuti juhtus ka siis, kui enne täielikult Wallenbergi kontrolli all olnud Asea ühines ?veitsi BBCga ABBks. Nüüd kuulub neile investeerimisfirma kaudu vaid 6,7% häältest.

Iga uue tehinguga jääb Wallenbergi ja Investori haare nõrgemaks. Perekonnal ei ole enam selliseid ressursse, mida suurosanikuks olek nõuaks. Isegi kui Investor vahetaks kõik oma muud varad Astra Zeneca aktsiate vastu, ei suudaks ta oma osalust tõsta enam kui 13%-le.

Lisaks on Investori aktsiaportfelli kuuluvate firmade aktsiakurss aasta jooksul börsi üldindeksile alla jäänud. Viimati tegi suure kukkumise läbi Ericssoni aktsia.

Üks olulisi põhjusi on siin Aasia kriisi mõju, kuna suur osa Investori portfelli kuuluvatest aktsiatest on tsüklilise iseloomuga tööstusharude aktsiad -- Atlas Copco, SKF, Stora, ABB ja Scania. Samal ajal on Wallenbergide pank SEB saanud arvestatavat kahju ülemaailmsest finantskriisist oma aktiivse tegevuse tõttu arenevatel turgudel.

Ka n-ö kasvuaktsiatel -- Gambrol, Astral ja Ericssonil -- pole kuigi hästi läinud.

Novembris toimunud Investori aktsionäride koosolek kritiseeris teravalt firma tulemusi. Üha enam kriitikat kostab ka endise ABB kontserni juhi Percy Barneviki aadressil, kellest 1997. a aprillis sai Peter Wallenbergi mantlipärija Investori juhatuse esimehe kohal. Kuna tegemist on ühe kuulsama rootslasega üldse, on Barnevik majanduselu ja meedia kõrgendatud tähelepanu all ning temaga on seotud kõrged ootused. Seni pole ta neid Investori eesotsas täies ulatuses täita suutnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing