Elvast Tartu kõrghoonesse

Väinu Rozental 16. detsember 1998, 00:00

Elva üks rikkaim perekond -- Abelid -- teenis algkapitali kapsakasvatusest. 1989. aasta oktoobris avasid Abelid oma eramajas hambaravikabineti, mis oli esimesi erapraksiseid Eestis. Kahe hambaarsti ja ühe õega alustanud firma annab täna tööd 50 inimesele, sealhulgas 27 hambaarstile. Tartus, Elvas ja Tallinnas on Maxillal kokku 14 hambaravikabinetti. Ühe kaasaegse ravikabineti maksumus on ligi miljon krooni, räägib 30aastase staa?iga stomatoloog Mari-Ann Abel.

Tema abikaasa, Elva linnavolikogu liikme Rein Abeli sõnul suudavad nad üheaegselt kaubanduse ja hambaraviga tegeledes paremini riske hajutada. «Mõlemad ettevõtmised seisavad kindlalt omil jalul,» kinnitab Rein Abel.

Abelitele kuulub peale Maxilla AS Livonia ja OÜ Elvo, mis majandavad Elvas nelja kauplust ja baari ning annavad tööd ehitusbrigaadile. Tartus on Abelitel kauplus. Maxilla eelmise aasta käive oli ligi 6 miljonit krooni. Kaubandus andis mullu käivet üle 15 miljoni krooni.

Emajõe ärikeskuse kõrghoone kuuendale korrusele kolimine oli Rein Abeli sõnul teadlik samm. Abelid on Emajõe ärikeskusega sõlminud kapitalirendi lepingu, mille kohaselt on ligi 200 ruutmeetri suurune pind kümne aasta pärast Maxilla oma. Kuigi ruutmeetri rendihind Emajõe ärikeskuses on kõrgem kui Tallinnas Palace'i hotelli lähedal, on Abelid Tartu tehinguga rahul. Tallinna hambaravikeskust juhib Abelite tütar Ragne.

Tartus seitset hambaravitooli omava ASi Ode juhataja ja omaniku Ülo Pintsoni sõnul tehti ka neile ettepanek kolida Emajõe ärikeskusesse. «Meie kalkulatsioonide kohaselt ei majanda neli töökohta ärikeskuses end ära,» põhjendab Pintson äraütlemist.

Hambaravitoolide arvu suurendamine võimaldab teha investeeringuid, seletab Pintson. «Kallite seadmete liisingut saab tagasi maksta vaid tänu suurele käibele.»

Eesti stomatoloogia seltsi presidendi Mare Saagi andmeil on Tartus hambaarste elanike kohta sama palju kui Helsingis ja Stockholmis.

«Samas pole ükski Tartus erapraksist tegev hambaarst pankrotti läinud,» tõdeb Saag. Neid päästab see, et Lõuna-Eestis napib hambaarste ning inimesed on sunnitud Tartusse sõitma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:01
Otsi:

Ava täpsem otsing