16. detsember 1998 kell 22:00

Turg võtab uuesti ilmet aasta pärast

Paratamatus, et uus kalendriaasta on tulekul, tekitab lootusi, et ehk tuleb parem aasta. Aastatagused sadadesse ulatuvad juhitoolide müüginumbrid on kokku kuivanud mõneks kümneks.

Kui pool aastat tagasi büroomööbli müüjad rääkisid sellest, et turg võib varsti täis saada, siis poole aasta pärast juhtus hoopistükkis see, et büroomööbli turg kuivas kokku. Osa firmasid, kes endale suured bürooruumid ehitasid ja ära sisustasid, on pankrotti minemas. Nende veel päris viisakas mööbel hakkab tõenäoliselt second hand turul pakkumist tekitama.

Osa büroopindu on aga veel sisustamata ja kui mööblimüüjad neis müügiperspektiivi nägid, siis peavad nad pettuma: tõenäoliselt ei suudeta mitmele praegu veel rentnikuteta büroopinnale lähema poole aasta jooksul üürilisi leida. Esiteks on büroopindu liiga palju toodetud. Teisalt jällegi ei teki uusi, peakortereid vajavaid asutusi majandusliku depressiooni ajal kuigivõrd palju juurde, pigem jääb vee peal püsivaid firmasid vähemaks. Büroopindade millekski vajalikumaks ümberehitamine nõuaks jällegi raha, mida keegi surutise ajal välja ei soovi käia. Ideed nõuab see muidugi ka.

On välja pakutud erinevaid aegu, millal sebra mustalt triibult valgele tagasi jõuame. Optimistid pakuvad välja poolt aastat. Et siis on tõenäoliselt suveaeg ja sesoonne müük niigi madal, võib uusi tõsiseid büroomööbli müüginumbreid näha järgmisel sügisel.

Autor: Tiina Salumäe

Hetkel kuum