• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Juhiloa saamine muutub senisest keerulisemaks

  Uus kord jõustub etapiviisiliselt pärast seda, kui teede- ja sideminister on selle kinnitanud.
  Autoregistrikeskuse (ARK) direktori asetäitja Juhan Kaarpalu sõnul viiakse kogu muudatuste pakett ellu ajavahemikus järgmise aasta aprillist kuni aastani 2001. Selleks ajaks peaks olema läbitud ka viimane etapp -- liiklusõpetajate kvalifikatsioon on viidud uuele tasemele.
  Välja on töötatud terve rivi normdokumente, mis puudutavad juhtide kvalifikatsiooninõudeid, juhtide ettevalmistamise eeskirja, muudatusi riiklikus õppekavas, eksamineerimise eeskirja, juhtimisõiguse andmist, samuti liiklusõpetajate kvalifikatsiooninõudeid ning autokoolidele koolitusloa andmise korda.
  Kõigi nende jaoks, kel juba juhiluba taskus (ükskõik, kas alaline või ajutine) või kes juba õpivad autokoolides, ei muutu Juhan Kaarpalu kinnitusel midagi.
  Neil aga, kel tulevikus plaanis juhiluba taotleda, tuleb arvestada, et satutakse ARK suurema tähelepanu alla. Seni käis juhiõiguse taotleja autokoolis, tegi seal eksami ning sai selle kohta tunnistuse. Järgnes eksam ARKs ning seejärel väljastati ajutine juhiluba, mis kahe aasta pärast vahetati eksamita alalise juhiloa vastu.
  Edaspidi ei lõpe õppimine ajutise juhiloa kätte-
  saamisega. Kaarpalu sõnul jätkub edaspidi õppetöö vaheastmes, kus noor juht täiendab oma oskusi iseseisvalt liikluses, ning lõppastmes autokoolis (see ei pea olema seesama, kus saadi algõpe), kus viimistletakse sõitu pimedas ja libedal teel.
  Enne päris juhiloa saamist peab noor juht tegema veel uue sõidueksami. Kui see esimese katsega ei õnnestu, järgneb sõidueksamile ka uus teooriaeksam.
  Teooriaeksamil suureneb küsimuste arv. Praegu koosneb B- ning C-kategooria teooriaeksam 15st, D-kategooria eksam 20 küsimusest. Uue korra järgi koosneb B-kategooria eksam 30st, C-kategooria eksam 35st ja D-kategooria eksam juba 40 küsimusest.
  Pikeneb ka sõidueksam, näiteks seni 20 minutit kestnud B-kategooria sõidueksam pikeneb 50 minutini. Kuna nii koolitus kui eksamid kestavad kauem, on ilmne, et juhiloa saamine muutub senisest kallimaks.
  Autor: Tõnu Ojala
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.