Toidukaupadest on puudus

Inna Ko?kina 21. detsember 1998, 00:00

Hinnad tõusevad ja kaupade sortiment väheneb, mis sunnib kohalikke võimuorganeid looma erikomisjone, et kaitsta kohalikku turgu sissesõitnud hulgiostjate eest.

Kui põhiliselt tänu humanitaarabile lihatoodetega probleeme ei ole, siis piimatoodete järele vajadus järjest suureneb. Omski, Ni?ni Novgorodi, Samara ja Orenburgi piimakombinaadid on toorme puudusel sulgemisohus. Samara suurim võitootja Samarlakto on võitootmist vähendanud viis korda, Omski kombinaat Klossovskoje kümme korda ja töötab ainult paaril päeval nädalas.

Koorevõi on muutunud kõige defitsiitsemaks toiduaineks ning kaupmeeste ja tootjate hinnangul olukord talvel üksnes halveneb.

Et kodumaistelt tootjatelt pole niipea tootmise kasvu oodata, püüab tollikomitee soodsa tollipoliitikaga toiduainete importi soodustada. Nagu ütles tollikomitee tariifiosakonna juhataja Tatjana Klot?kova, töötatakse praegu põhilistele toiduainetele välja tariifikvoote. Lähtudes turu vajadustest, on kavas tollilõive kas täielikult või osaliselt kaotada. Klot?kova sõnul toetavad seda algatust ka majandus- ja kaubandusministeerium.

Venemaa suutmatus varustada end põhiliste toiduainetega teeb muret enamikule Vene amet-
kondadele. Venemaa põllumajandusminister Viktor Semjonov ütles, et välja on töötatud liha- ja piimatööstuse arendamise «mehhanism», mille elluviimise rahastamine pole seni veel selge. Ministri väitel on valitsus seadnud eesmärgiks, et toiduainete impordi osa ei ületaks 20 protsenti. Ent seni, kuni dollari kurss Venemaal püsib prognoosimatu (arvatavasti 1999. a kevadeni), kodumaise tootmise kasvu eksperdid ei prognoosi ja järelikult ka importi ei piirata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing