Millisele erakonnale kuulub teie eelistus?

22. detsember 1998, 00:00

Suurettevõtjate assotsiatsiooni eelistus kuulub kõigile ettevõtjasõbralikele erakondadele. Me ei ole mingeid eristamisi teinud. Tahaks näha kõikide erakondade programme ja just seda osa, mis puudutab majandust. Ise ei sekku rohkem valimistesse, küll aga oleme huvitatud, et majandusprogramm oleks vastuvõetav.

Igasugused gallupeid ja uuringuid jälgides tundub, et kaks suurt tegijat, kes suurema arvuga riigikokku pääsevad, on Reformierakond ja Keskerakond. Subjektiivselt ennustan ma ka Isamaaliidule suuremat toetust lähemal ajal. Kui Mõõdukad ja Rahvaerakond oma nimekirjad kokku saavad, siis peaks ka see nimekiri tugev olema. Ülejäänud vajavad veel aega oma nimekirjade täpsustamiseks. Natuke raske on hinnata, sest kõik nad jõuavad kuskile 5% piirile.

Ma olen hästi poliitikakauge inimene, aga kui eelistada, siis Reformierakonda ja Isamaaliitu.

Need erakonnad lähtuvad reaalsematest olukorra hinnangutest ja niipalju kui mina kursis olen, lähtuvad nende poliitilised tõekspidamised neist realiteetidest, millel baseerub ühiskonna käekäik ja heaolu. Ja üks selle nurgakivi on kindlasti riigi tugev majanduslik baas.

Pooldan edumeelseid inimesi. Soosikud on Reformierakond ja Isamaaliit. Aga kes võitjaks tuleb, ma ei tea. Eestis on vaja majandust arendada. Poliitikat kui sellist võib teha, aga mingi piirini. Kõigil ei saa korraga hea olla. On unustatud, kust on tuldud. Nüüd on meil kaks teed -- kas minna sinna tagasi või üritada tugevamat keskklassi luua vms. Kuidas seda teha? Võimalusi on kindlasti palju.

Kindlasti saab palju hääli ka Keskerakond. Ma ei tea, kuidas maaerakondadel ja pensionäridel läheb. Ei pruugi veel selline tasakaal olla, et Reformi- ja Keskerakond on võitjad. Ma kardan, et see ei ole veel selge.

Ei ole veel valikut teinud, keda ma üldse pooldan. Loomulikult püüan lahti mõtestada, kes on kõige ettevõtlussõbralikum või kes suudab kõige rohkem Eesti majandust ja Eesti elu tervikuna edasi viia.

Eelmised valimised olid isikuvalimised ja mingil määral on need seda ka praegu, aga mulle tundub, et see aeg hakkab vaikselt läbi saama. Enim kohti saavad need erakonnad, kel on selge programm ja kes on end selgepiiriliselt inimestele teadvustanud. Neil on kõige rohkem ?ansse.

Uutel, mis tekivad või pole praeguses parlamendis esindatud -- neist pole ka eriti kuulda olnud -- on ääretult raske riigikokku pääseda.

Tänased tegijad -- Reformierakond, Isamaaliit, Keskerakond ja Mõõdukad koos Rahvaerakonnaga -- on selged. Mis edasi saab, on raske öelda.

|

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing