5. jaanuar 1999 kell 22:00

Moskva vajab imet

Selleks on vaja naftahindade järsku tõusu, uusi suuri laene rahvusvaheliselt valuutafondilt (IMF), maksu-, tolli- ja pangasüsteemi põhjalikku reformimist ning poliitiliselt rahulikku valimiskampaaniat 1999. a detsembrivalimiste eel. Ühtlasi peab president Jeltsin püsima heas vormis, et ei tekiks spekulatsioone enneaegsete presidendi-

valimiste kohta.

Kui arvestada, et nende eelduste täitumine ei tundu eriti tõenäoline ning et inflatsioon on jätkuvalt suur ja rubla nõrgeneb endiselt, on raske ennustada välisinvestorite peatset naasmist Vene aktsiaturule.

Peaaegu kõik börsil noteeritud Vene aktsiad on 1997. a kõrgseisust langenud eelmise aasta lõpuks katastroofilise 90--96% võrra. Osa firmade, nagu Juganskneftegaz, Sverdlovskenergo ja Samaras-

vjazinform, aktsiad on langenud koguni 97--99%.

Vene aktsiad on nüüd tasemel, kus need olid paar aastat tagasi ja kust need kriitikute arvates ei olekski kunagi kõrgemale tõusnud, kui välismaised börsispekulandid ei oleks Moskva börsi kõrgustesse kruvinud.

Kohe, kui pärast Aasia kriisi puhkemist sugenes ebakindlus Venemaa aktsiaturule, kadusid börsispekulandid koos kasumiga nelja tuule poole. Paigale jäid üksnes väikeaktsionärid, kes tunnevad end petetuna, ja ettevõtted, mis on üle pea võlgades.

Valitsuse võtmesõnaks on saanud usaldus, mis on vaja Venemaa turu suhtes taastada. Aga see kujuneb õige pikaks protsessiks, mille tulemusi võib oodata paljude aastate pärast.

Autor: DI

Hetkel kuum