Kristina Traks • 6. jaanuar 1999 kell 22:00

Läti peaminister ei loobunud sealihakvootide kehtestamisest

«Peaminister ei öelnud, et aasta lõpus vastu võetud otsus kehtestada kvoodid homsel Eesti peaministriga kohtumisel revideerimisele võiks tulla,» ütles Vallner eile.

Aasta lõpus otsustas Läti valitsus, et kehtestab Eesti sealihakvoodiks 13 tonni elussigu ja 45 tonni sealiha kuus. Kvoodid kehtestatakse üheks aastaks. Läti valitsus esitab kvootide kehtestamise eelnõu seimile, kes võib sellekohase seaduse vastu võtta juba jaanuari keskel.

Rakvere lihakombinaat saadab oma Läti tütarettevõttele Rigas Miesnieks iga kuu 100--200 tonni liha. Rakvere lihakombinaadi ostudirektori Indrek Lekko sõnul töötab Rigas Miesnieks peamiselt Eesti sealiha peal sellepärast, et Läti liha pole piisavalt kvaliteetne ning on veidi kallim kui Eesti sealiha.

Vallneri sõnul sai Läti suurim lihatöötleja Rigas Miesnieks detsembris 65 protsenti toorainest Eestist.

Indrek Lekko on öelnud Eesti Päevalehele, et lätlaste otsus kehtestada kvoodid võib tähendada seda, et Rigas Miesnieks tuleb sobiva tooraine puudumisel sulgeda. Rigas Miesnieksi eelmise aasta üheksa kuu tegevuskahjum oli 37,7 miljonit krooni. 1997. aasta lõpetas Miesnieks 30 miljoni kroonise kahjumiga.

Täna kohtub Läti peaminister oma Eesti kolleegi Mart Siimanniga, muu hulgas arutatakse ka Eesti sealiha vedu Lätti.

Hetkel kuum