Kaja Koovit • 7 jaanuar 1999

Tallinn laenab sama kallilt

kui Hansapank

Tallinna linnavalitsuse majandusnõunik Kaarel-Mati Halla lausus, et 5. detsembriks linnavalitsusse jõudnud pakkumustes sisalduv Saksa marga kuue kuu liborile lisanduv riskimarginaal jääb veidi alla 1,5%. Kuna tegemist on esmase pakkumisega, siis läbirääkimiste käigus võib see linnale veelgi soodsamaks kujuneda.

Eelmisel aastal korraldatud 240 miljoni kroonise võlakirjaemissiooni intressi riskimarginaal oli 0,65%. Laenu teeninduskulud tulevad tõenäoliselt eelmise aastaga samaväärsed ehk umbes 1% laenusummast.

Halla kinnitas, et kõik pakkumused on esialgsed ja läbirääkimised kestavad, mistõttu pakkujate pingerida on veel vara koostada. Tänasel linnavalitsuse istungil teeb vahekokkuvõtte abilinnapea Ants Leemets ja kinnitatakse kuupäev, mis ajaks parim pakkumus välja valitakse. Halla sõnul peaks see selguma veebruari keskpaigaks. Kava kohaselt peaks laenuraha laekuma aprilli teisel poolel.

Praegu pole veel teada, kas laenuraha tuleb linnale laenu või võlakirjaemissiooni kujul. «Linnale on oluline raha hind, mitte instrumendi olemus,» märkis Halla.

Linnavalitsus saatis kutse osaleda pakkumisel 16 välispangale ning Hansa- ja Ühispangale. Vastus saadi kuuelt pangalt. Hansapank ja Ühispank pakkumust ei teinud.

Hetkel kuum