Kristina Traks • 10 jaanuar 1999

Idamüügi seisak takistab kokkuostuhinna tõusu

«Pühade tõttu oli Venemaaga vahepeal kauplemis-

seisak,» ütles Saaremaa liha- ja piimatööstuse peadirektor Ahti Viilup. «Ootame ära, kuidas kauplemine pärast pühi minema hakkab ja siis otsustame hinna tõstmise.»

ASi Ühinenud Meiereid pressiesindaja Ene Nobel ütles, et praegu sõlmitakse tootjatega uued lepingud ning nendega lepitakse kokku hinnad vastavalt sellele, kui suur on ühe või teise tootja laenukoormus.

«Piima uut baashinda pole me kehtestanud, kuid on võimalik, et juhatus arutab seda sel nädalal,» ütles Nobel. Ühinenud Meiereide kõrgema sordi piima kilo baashind on praegu 1.35.

Rävala Piim maksab kõrgema sordi piima kilo eest tootjale alates 1. jaanuarist 1.75, mis on 15 senti rohkem kui enne.

ASi Rävala Piim juhataja asetäitja Rein Kipper ütles, et jaanuari keskel vaadatakse kokkuostuhind taas üle ja tõstetakse veel. «Eks me peame vaatama, kuidas teised tööstused käituvad,» ütles ta. «Ei saa maksta tooraine eest nii kõrget hinda, et meie valmistoodang enam konkurentsivõimeline pole.»

AS Võru Juust tõstab piima hinda alates 15. jaanuarist ja maksab siis tootjale 1.40 piima kilo eest senise 1.25 asemel.

Piimatöösturite sõnul on neil Venemaal võimalik võid müüa kuni jaanuari lõpuni, sest siis saabuvad Uus-Meremaal ja Austraaliast Venemaale koormad odavama võiga. Juustu ja hapukoore hind pole Venemaal taastunud ning seda müüvad tööstused sinna minimaalselt.

«Ega Venemaa peale enam loota ei saa, peame teistmoodi hakkama saama,» ütles Rein Kipper.

Piimatootjate kinnitusel tuleb tootja omadega välja, kui piima kilo hind oleks 2.40--2.50 krooni. «Kümne või paarikümnesendine tõus ei tähenda veel midagi, lükkab vaid pankrotti edasi,» ütles piimatootja OÜ Rannu Mõis juhatuse esimees Kaido Touvart.

Hetkel kuum