Kadi Heinsalu • 10 jaanuar 1999

Kaubanduskoda ei taha muuta käibemaksuseadust

Vastav käibemaksuseaduse parandus on lähinädalatel valitsusse jõudmas koos teiste käibemaksuseaduste muudatustega.

Praegune käibemaksuseadus jätab lahtiseks, kas ettevõtjal on kohustus kontrollida, et arvele käibemaksu juurde kirjutav äripartner oleks käibemaksukohustuslane või mitte. Maksuamet on kaotanud kõik kohtu-

protsessid, kus ta kauba ostjalt takkajärele käibemaksu välja nõuab. Maksumaksjate liidu esimehe Enn Roose andmeil on maksuamet kaotanud kümmekond taolist kohtuasja. «Enam ühtegi asja kohtus pooleli ei ole, maksuamet enam neid kohtusse ei annagi,» lisas ta.

Kaubandus-tööstuskoja peajurist Reet Teder ütles, et käibemaksukohusluse kontroll peab jääma maksuametile. Kui see pannakse kauba või teenuse ostjale, rikutakse sellega tema sõnul poolte võrdsuse printsiipi. «Isegi kui on tegemist käibemaksu põhjendamatu lisandamisega kauba müüja poolt, siis tegelikult paneb seaduserikkumise toime müüja. Ostjale kontrollimise panek nihutab vastutuse ja karistuse müüjalt ostjale,» selgitas Teder. Sellise võimaluse seadustamine võib olla põhiseadusega vastuolus ja me kavatseme selles küsimuses õiguskantsleri poole pöörduda, lisas ta.

Rahandusministeeriumi eesmärk seondub käibe-

maksupettuste tõendamise kavatsustega, kuid seda on Tederi sõnul võimalik saavutada teiste vahenditega. «Igal käibemaksukohustuslasel on ju oma registrinumber, selle võiks kanda arvele ja hiljem on maksuametil lihtne kontrollida,» lausus Teder.

Enn Roose sõnul on käibemaksukohustuse kontrolli panemine ettevõtjale ka äärmiselt kulukas nii ettevõtjale kui riigile. Eestis on tema sõnul umbes 30 000 käibemaksukohustuslasest ettevõtet. «Oletagem, et igaüks saab kuus 1000 arvet ja peab nende kontrolli kohta maksuametile kirja tegema. See teeb aastas miljoneid kirju. Maksuamet peab kirjadele vastama. Postikulud on mõlemal pool miljoneid kroone,» rääkis Roose.

Rahandusministeeriumi käibemaksutalituse juhataja Ain Ulmre sõnul on seaduseparanduse põhipõhjus selles, et maksuamet on seni kaotanud kõik protsessid, mis puudutavad käibemaksuseaduse vastavaid punkte. «See on puhtalt kohtutest tekkinud probleem, kuna seadus otse ei rõhuta, et ostja on kohustatud käibemaksu-

kohustust kontrollima,» lisas ta.

Ulmre sõnul on käibemaksukohuslust võimalik kontrollida telefonitsi, kuid sinna infobaasi ei pruugi kohe jõuda kõik muudatused, mis andmebaasis tehakse.

Ainuüksi registrinumbri kasutamine pole ka mõeldav, kuna numbriks võib kirjutada ükskõik mida.

Ulmre sõnul annaks asja lahendada, kui käibe-

maksukohustuslaste register pandaks üles maksuameti koduleheküljele Internetis.

Hetkel kuum