Tõnis Oja • 13. jaanuar 1999 kell 22:00

Brasiilia devalveeris reaali

Dollari kurss langes eile euro suhtes peaaegu kaks protsenti, sest Ühendriikide üks suurimaid kaubanduspartnereid, Brasiilia, on sattumas finantskriisi. Devalveerimise spekulatsioonid said uut hoogu pärast teadet, et Brasiilia keskpanga president Gustavo Franco astus tagasi. Franco, kes oli tuntud kõrgete intresside ning reaali kursi kaitsjana, põhjendas oma lahkumist riigi sooviga muuta senist vastuolulist valuuta- ja intressipoliitikat. Maailma suuruselt üheksandat majandust iseloomustas segu ülehinnatud reaalist ja kõrgetest intressidest. Keskpank teatas ühtlasi ka reaali nn minikursikoridorist loobumisest ja maksikursikoridori laiendamisest 10 protsendini seniselt 1,12--1,22 reaalilt 1,20--1,32 reaalini USD suhtes. Sisuliselt tähendas see umbes 7,5protsendilist devalveerimist. Dollari kurss tõusis reaali suhtes 8,6 protsenti.

Dollari langusele aitas kaasa ka teade, et kaupade jaemüük kasvas Saksamaal novembris 3,3 protsenti. Viimasest kuuest aastast viiel on jaemüük kasvanud, sest palgad on langenud ja tööpuudus kasvas II maailmasõja järgse perioodi kõrgeima tasemeni (11,8%). Jaemüügi kasv oli tingitud küll jõuluhooaja algusest, kuid näitab siiski, et Euroopa majandus on küllaltki heas seisus.

Veel eile hommikul 1,1556 dollari tasemel olnud euro oli õhtuks tõusnud 1,1713 dollarini.

Hetkel kuum