13. jaanuar 1999 kell 22:00

Eesti Telekomi erastamisskeem eelistab aktsiate müümisel oma töötajaid

Eesti Telekomi finantsdirektori Tarmo Ameri sõnul laieneb garantii kokku ligikaudu 3500 Eesti Telekomi ja tema tütarettevõtete töötajale. «Ma ei taha spekuleerida, kui palju neist võivad olla need, kes saavad endale lubada 20 000 krooni eest aktsiaid osta,» lausus Amer, kuid nentis, et neid võib olla viiendik või kaks viiendikku 3500st töötajast.

Kui Eesti Telekomi ja selle tütarfirmade 3500 töötajat saavad osta kuni 20 000 krooni eest Telekomi aktsiaid, siis tavalisele Eesti investorile on garanteeritud vaid 7500 krooni eest aktsiaid.

Tarmo Amer põhjendas eelkirjeldatud skeemi sellega, et Telekomi oma töötajate panus ettevõttesse on suurem kui tavainvestori panus.

«See on omamoodi premeerimise ja motiveerimise vorm,» nentis Amer. Eesti Telekom leiab, et selline töötajate eelistamine mõjub töötajale nii, et ta oleks edaspidigi huvitatud ettevõtte heast käekäigust.

Amer lisas, et Telekomi töötaja õigus 20 000 krooni eest aktsiaid omandada on seotud konkreetse EVK kontoga. «Teoreetiliselt on võimalik igasugust pettust teha, ka mõni investeerimispank võib minna mõne töötaja juurde ja öelda, et ma annan raha, sa osta aktsiad,» märkis ta.

Tarmo Amer nentis, et ei ole võimalik kontrollida, kas iga töötaja ostab oma raha eest aktsiaid või on raha andnud mõni oma normi täis ostnud juhtivtöötaja, kellele siis pärast emissiooni aktsiad loovutatakse.

Aktsionäride lepingu järgi ei saa Eesti Telekomi tulevased suuraktsionärid Soome Sonera ja Rootsi Telia suurendada oma osalust üle 49 protsendi enne, kui on möödunud viis aastat lepingu jõustumisest, või päevani, mil riik vähendab oma osalust Telekomis alla 10 protsendi.

See tähendab aga, et hiljemalt viie aasta pärast võivad Telia ja Sonera osta enda kätte Telekomi kontrollpaki.

Finantsdirektor Tarmo Amer nentis, et ükskõik kui suur osa Telekomist Sonera ja Telia käes on, jääb firma ikka Eesti firmaks. «Eesti Telekom jääb alati eestlastele telekommunikatsiooniteenuseid pakkuma,» lisas Amer.

Eesti Telekomi aktsiate avalik müük ehk IPO hakkab pihta 25. jaanuaril ja lõpeb 9. veebruaril.

Mitmed eksperdid on Telekomi aktsia tasakaaluhinnaks hinnanud 65--75 krooni.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum