13. jaanuar 1999 kell 22:00

Valitsuse vastutulek poolele teele

Valitsus täiendas maksusoodustuste nimekirja lisaks esimese grupi põhivarale (hooned, rajatised ja nendega seotud struktuurikomponendid) ka teise grupi põhivara (seadmed), mille soetamismaksumus ületab 5000 krooni

Äripäeva arvates on tegemist positiivse otsusega, mis võib soodustada ettevõtluse arengut maapiirkondades.

Aasta eest tehtud eelmise seadusemuudatusega, kus maksuvabastuse said vaid rajatised, on toimunud tuntav edasiminek.

Toonane soodustus oli õigupoolest nonsenss, uusi hooneid maale eriti ei ehitata, pigem ostetakse odavalt vanemaid. Põhiline raha pannakse ikkagi seadmete alla. Sestap pälvis tollane variant ka ettevõtjate kriitika. Ka ei olnud erilist abi soodustusest, mis lubas investeeringud ettevõtte maksustatavast tulust maha arvata ainult investeeringute tegemise aastal. Korraliku investeeringu tasuvusaeg on pikem.

Lisandunud kuus aastat ajapikendust on investeerijatele tunduvalt soodsam lahendus. Nüüd peaks olema lihtsam käivitada uut projekti. Seadusemuudatus tasakaalustab mõnevõrra laenuintresside praegust kõrget taset.

Niisiis tundub, et rahandusministeerium on hakanud ettevõtjaid enam kuulda võtma ja nendega arvestama. On ju see otsus Mart Opmanni sõnul kompromiss kaubandus-tööstuskojaga. Valitsus on liikumas õiges suunas, ent sammud on lühikesed. Püüd suunata maksusoodustuse abil investeeringuid maale on iseenesest hinnatav. Ettevõtjal on põhjust kaaluda, kas soodustus kaalub üles transpordikulud jne. Kas tootmine maal on talle logistiliselt sobiv. Kaasa mängib ka tööjõu ja infrastruktuuri olemasolu.

Regioonide vahele piiri tõmbamist võib nimetada regionaalpoliitikaks. Ettevõtluse soodustamine oleks see, kui soodustus laieneks ka Tallinnale ja kõigile Harjumaa valdadele. Ka peaks tulumaksuvabastus olema kogu raha ulatuses, mida ei maksta palkadeks, omanikutuluks või erisoodustusteks.

Välistada ei saa ohtu, et filiaale omavatel ettevõtetel jääb ruumi kombineerimiseks, st investeering ei pruugi maale minna, asub ta tegelikult Tallinnas-Harjumaal, vormistatakse aga mujale. Sõltub maksuameti töö tõhususest, kui suur mängumaa osavnäppudest ettevõtjaile jääb.

Teatud hulga uusi töökohti võib otsus maale tuua. Ent investeering tasemel tehnoloogiasse väga suurt töökohtade arvu lisandumist ei pruugi tähendada.

Igatahes on valitsus ühe sammu ettevõtjatele lähemale teinud. Riigikogul enne valimisi seadusemuudatuse vastuvõtmisega tõenäoliselt probleeme ei teki. Täieliku ettevõtte tulumaksu kaotamiseni on muidugi kukesammudega liikudes tee üsna pikk. Jääb ta sama pikaks, pikeneb veelgi või lüheneb, näitavad järgmised valimised.

Hetkel kuum