Andres Reimer • 14. jaanuar 1999 kell 22:00

Ettevõtjad nõuavad riigilt säästmist

Kaubandus-tööstuskoja juhatus otsustas soovitada valitsusele piirata varem kavandatust rohkem avaliku sektori kulutusi, sest tänavune majandusaasta tuleb eelmisest raskem ja makse ei laeku nii palju, kui riigieelarves kavandati.

Aasta esimesel poolel jätkuv pankrottide laine võib kaubandus-tööstuskoja peadirektori Mart Relve sõnul kulutada ära valitsuse kavandatud paariprotsendilise majanduskasvu.

«Kui üle miljardi krooni suuruse aastakäibega Kreenholmi direktori kabinetis on 1970. aastatest pärinev mööbel, ei saa pidada loomulikuks mõnele riigiametnikule 16 kuupalga maksmist aastas,» ütles Relve.

Kaubandus-tööstuskoja juhatus kiitis eile heaks Eesti poliitikutele suunatud nelja ettevõtjate organisatsiooni valimiseelse ühismemorandumi, mille koostajad soovitavad vähendada ettevõtte tulumaksu, soodustada investeeringuid ning mitte suurendada maksukoormust.

Kaubandus-tööstuskoda, suurettevõtjate assotsiatsioon, tööstuse ja tööandjate keskliit ning väikeste ja keskmiste ettevõtete assotsiatsioon kirjutavad memorandumile alla järgmisel nädalal.

Väikeettevõtete assotsiatsiooni president Indrek Stahl ütles, et väikeettevõtete müügikäibed vähenesid viimase paari kuu jooksul 30--40 protsenti ja järgnevatel kuudel ootab ta majandusolukorra jätkuvat halvenemist.

«Võib-olla pole riigieelarve täitmine võimatu, kuid sellega kaasneb suuri raskusi,» ütles Stahl.

Peaministri majandusnõunik Heido Vitsur ütles, et valitsus ei kavatse eelarvet ümber tegema hakata, sest majanduse praeguses ebaselges olukorras pole see otstarbekas.

Hetkel kuum