Andres Reimer • 14. jaanuar 1999 kell 22:00

Leimann sõidab Hongkongi

Leimann kohtub Hiinale kuuluva Hongkongi valitsuse juhi Tung Chee Hwaga, et arutada kahepoolsete majanduslepingute sõlmimist. Lepingud loovad eelduse Hiina transiidi ja investeeringute tulekuks Eestisse, kinnitas Leimann.

Leimann ütles, et ta otsib Hongkongis ka võimalusi Eesti toidukaupade ekspordiks. «Kui iga hiinlane sööks aastas ühe suutäie Eesti toitu, poleks meil aegade lõpuni mingit muret põllumajandustoodangu ülejääkidega,» arutles Leimann.

Eesti äridelegatsiooni koosseisus Hongkongi sõitev Alexela Oili nõukogu esimees Juhan Kolk ütles, et ta soovib realiseerida ettevõtte kaubandusprojekti Hiina ja Ukraina vahel ning tuua Eestisse Põhjamaadesse suunduv kaubatransiit. Samas tunnistas Kolk, et eestlastele pole jõukohane muuta Hiinast Ameerika kaudu Euroopasse suunduvat kaubateed, sest hiinlased ei usalda kaupa suurtes kogustes läbi Venemaa vedada.

ASi Eesti Raudtee esindab Eesti delegatsioonis firma turundusdirektor Aivar Urm. Eesti Raudtee loodab tõmmata endale osa Euroopa jaotusladude kaudu Hiinast Venemaale suunduvate kaubakonteinerite veost. «Eesti Raudtee omab Hiina konteinerite veoks sobivat tehnoloogiat ja infrastruktuuri,» kinnitas Eesti Raudtee pressiesindaja Liia Rikson.

Eesti 14-liikmelise delegatsiooni visiiti korraldav peaministri nõunik Paul Lettens ütles, et kaubandus- ja majandusalase koostöö lepingu sõlmimine annab Eesti ettevõtjatele võimaluse konkureerida Hongkongi turul võrdsel alusel kolmandate riikidega. Lettensi sõnul veenab investeeringute soodustamise leping hiinlasi Eestisse investeerima, sest Eesti kohustub kaitsma Hongkongist pärit investeeringuid ja tagama tulude vaba ülekandmise.

Eesti äridelegatsiooni kuuluvad Juhan Kolk, Aivar Urm, Eesti Panga nõukogu liige Valdur Laid, investeeringute ja kaubanduse arendamise sihtasutuse direktor Arvi Karotamm, Muuga transiidikeskuse juht Toomas Tuul, Veho Eesti juhatuse esimees Mart Kõpper, TREV 2 direktor Peeter Vilipuu ja firma Index Net (arvutisüsteemid) juht Peeter Tammoja. Koht äridelegatsioonis maksis 40 000 krooni.

Hongkong on Hiina arenenuim piirkond ning üks maailma suuremaid transiidikeskusi. Eriseaduse järgi ei laiene Hiina ja Eesti vahel sõlmitavad majanduslepingud Hongkongile, sest Hiina kompetentsi kuulub vaid eritsooni välis- ja kaitsepoliitika.

Hetkel kuum