14. jaanuar 1999 kell 22:00

OECD jagab Taanile kiitust

Sel ajal kui OECD nimetab Taani finantspoliitikat 1990. aastate teisel poolel Euroopa Liidus üheks edukamaks, püüab Taani eksporditööstus valitsusele järjest tugevamat survet avaldada, et saada abi kaotatud turgude tagasivõitmisel. Kirjas peaminister Poul Nyrup Rasmussenile nõuab riigi tööstusliit kriisirühma loomist, kes hakkaks uurima ekspordi negatiivset arengut.

Taani on kaotanud eksporditurge, sealhulgas naaberriigile Rootsile, kelle krooni kurss on püsinud madal. Sel aastal peaks Taani eksport suurenema 2%, kuid OECD riikides kasvab eksport keskmiselt 5%.

Taani häda on see, et ekspordiprobleemidele vaatamata püsib tugev kodumaine nõudlus kaupadele ja teenustele. Seetõttu voolab raha riigist rohkem välja kui sisse ja tagajärjeks on negatiivne maksebilanss. Taani hinnatuim majandusinstitutsioon majandusnõukogu ennustab 1998. a maksebilansi puudujäägiks 16 mld Taani krooni, OECD prognoos piirdub 12 miljardiga.

OECD ei piirdu siiski ainult kiidulauluga, vaid viitab ka probleemidele. OECD arvates vajab Taani kodumaine nõudlus jahutamist. Lisaks ähvardab liiga suureks paisunud hõive tuua kaasa tööjõupuuduse strateegilistes sektorites ja liiga kiire palgatõusu. Praegu tõusevad Taanis palgad aastas keskmiselt 5%, kuid teistes ELi riikides tõuseb palk ainult 2%. Samuti peaksid maakonnad paremini püsima eelarve raamides, millega neil viimastel aastatel on olnud raskusi.

Autor: DI

Hetkel kuum