17. jaanuar 1999 kell 22:00

Kaalukeeleks USA tarbija

USA tarbija on määrav ka Brasiilia finantskriisis -- kui ta hindab olukorra piisavalt tõsiseks, et müüa oma aktsiad, jätta uued laenud võtmata ning suurendada säästmist, võib USA kasvubuum raugeda ning aeglustada majanduskasvu ka maailma muudes riikides. Seni on USA tarbijal optimismi jätkunud.

1998. a, mil maailmamajanduse kasv aeglustus Aasia ja Vene kriisi mõjul oodatud 3,5 protsendi asemel 1,8 protsendile, kasvas USA majandus esialgseil andmeil 3,7 protsenti. See on ligi protsent rohkem, kui OECD kasvuprognoos Euroopa Liidule.

Eratarbimine kasvas 4,7%, ehk peaaegu kaks korda rohkem kui Euroopa Liidus.

Aastaga loodi juurde 2,9 miljonit uut töökohta. 4,3% avalik tööpuudus on madalaim tase alates 1970. a.

Samal ajal tõusid tarbijahinnad vaid 1,6%, märkides madalaimat inflatsiooni 1960. a keskpaigast arvates.

New Yorgi börsi S&P 500 indeks, kuhu kuuluvad 500 suurima ettevõtte aktsiad, kerkis sügisestest langustest hoolimata aasta arvestuses 27%. Nasdaq, kus ülekaalus on tehnoloogiafirmad, tõusis 38%.

Kokkuvõttes on USA majandus ja börs taas trotsinud kõiki ennustusi. Nii aastatel 1996, 1997 kui 1998 kuulutati kasvu aeglustumist. Selle asemel on SKT keskmiselt 3,7% kasvanud. Kasvu aeglustumist ennustatakse ka alanud aastaks -- OECD prognoosi järgi 1,5 protsendile.

«Kõrgkonjunktuur ei hääbu vanadusse,» ütles reitinguagentuuri Standard & Poor's peaökonomist David M. Blitzer. «Selle katkestavad kas ootamatud sündmused ja kriisid ja/või valearvestused majanduspoliitikas,» jätkas ta.

Brasiilia kriisi puhkemine on üks selline ohutegur. Teine küsimärk on USA jooksevkonto defitsiit, mis tänavu võib paisuda 250 mld dollarile ehk 3,5% SKTst. See võib seada surve alla dollari ning teravdada pingeid ülemaailmses kaubanduses.

Suurim oht USA kõrgkonjunktuurile on aga börsil, kus otseselt või kaudselt on aktsionäriks iga teine ameeriklane. Tarbimine on kasvanud eelkõige just börsilt saadud kasumite arvel. Säästmine on vähenenud peaaegu samas taktis börsi tõusuga.

Juba 1996. a hoiatas USA keskpanga juht Alan Greenspan, et aktsiakursid on «irratsionaalsetes kõrgustes». Sellest ajast on S&P indeks veel 70% võrra üles läinud.

Selles, et korrektsioon tuleb, ei kahtle keegi. Kas see juhtub alanud aastal, ei tihka keegi ennustada.

Autor: DI

Hetkel kuum