17. jaanuar 1999 kell 22:00

Preatoni loob

endanimelise panga

Üle miljardi krooni Eestisse investeerinud Ernesto Preatoni ütles, et esmalt paigutavad aktsionärid panga aktsiakapitali 150 miljonit krooni, siis võetakse sisse ka välismaiste pankade deposiite. «Me ei kavatse hakata siinsete pankadega hoiuseturul võistlema,» lausus Preatoni.

Preatoni kavatseb endale jätta 51 protsenti uue kommertspanga aktsiatest. Itaalia suurinvestori sõnul on teised panga omanikud välismaised investorid ja üks Itaalia pank. Milline Itaalia pank, ei osanud ta veel eile öelda.

«Praegu ma otsin võimalikku panka Itaaliast, seetõttu ma ei tea, milline see on,» selgitas Preatoni. Eelmisel aastal Krediidipangas osaluse omandamisest huvitudes väitis Preatoni, et võimalik partner võiks olla Itaalia pank Banco Mantovana Agricola, mis oli varem ka Ühispanga suurosanik.

Preatoni sõnul ei ole tema pangal huvi jaepanganduse vastu Eestis. Ta ütles, et Preatoni Panga peamine tegevusala on elanikele laenuandmine, mille abil nad saaksid soetada kinnisvara. Preatoni väitis, et uus pank hakkab laenu väljastama madalama intressiga, kui pakuvad teised Eesti kommertspangad.

«Pank ei ole selleks, et kinnisvaraarendajatele nagu Pro Kapital laenu anda,» hajutas Preatoni kahtlused tema suurosalusega kinnisvarafirma finantseerimise kohta.

Preatoni Pank hakkab Preatoni sõnul esialgu tegutsema Pro Kapitali büroohoones Tallinnas.

Reedel tutvustas Preatoni uue panga loomise projekti Eesti Pangale. «Andsin avalduse Eesti Pangale, nüüd järgneb mõnekuuline bürokraatia,» sõnas Preatoni.

Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmann lausus reedel BNSile, et Eesti Pank hakkab Preatoni taotlust menetlema siis, kui viimane on esitanud kõik vajalikud dokumendid keskpangale. «Pärast seda on keskpangal seaduse järgi aega kaks kuud otsuse langetamiseks,» lausus Kuusmann. Preatoni äriplaani ei soovinud Kuusmann kommenteerida.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum